Grøntsager og frugt
Forskningen i sammenhængen mellem indtagelse af frugt og grønt og risiko for udvikling af demens, MCI eller kognitiv svækkelse senere i livet er sammenfattet i to oversigtsartikler publiceret i 2012 og 2014.
Grøntsager
Flertallet af befolkningsundersøgelser finder, at rigelig indtagelse af grøntsager er forbundet med nedsat risiko for udvikling af demens (herunder Alzheimers sygdom), let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment; MCI) og kognitiv svækkelse senere i livet.
Den stærkeste sammenhæng er fundet for grønne bladrige grøntsager, bælgfrugter og såkaldt korsblomstrede grøntsager. Nogle af de grøntsager, der ser ud til at have en beskyttende virkning er kål i forskellige former, løg, gulerødder, champignon, rodfrugter, tomat, peberfrugt, courgette, squash, aubergine, broccoli, spinat og salat i forskellige former.
Frugt
Resultaterne vedrørende indtagelse af frugt er modstridende, men flertallet af befolkningsundersøgelser finder ingen sikker sammenhæng med risikoen for senere udvikling af demens, MCI eller kognitiv svækkelse over tid. Der er i perioden 2008-2012 desuden publiceret seks interventionsstudier af sammenhængen mellem indtagelse af forskellige typer frugtjuice og kognitivt præstationsniveau med modstridende resultater.
Gavnlige indholdsstoffer
De fleste grøntsager og frugter har et højt indhold af C-vitamin, E-vitamin, forskellige sporstoffer, kostfibre, flavonoider, betacaroten og andre typer fytokemikalier. Indholdsstofferne har i forskellig grad gavnlige virkninger på organismen, bl.a. via stimulering af immunsystemet, påvirkning af kolesterolsyntesen samt modulering af enzymer, der virker afgiftende.
Ud over at fungere som antioxidanter menes nogle af indholdsstofferne i frugt og grønt også at have en antibakteriel virkning og en beskyttende virkning på hjernens neuroner.
Navn på studie | Sted | Antal deltagere | Studieperiode | Risikoestimat | 95 % konfindensinterval | Reference |
---|---|---|---|---|---|---|
The Rotterdam Study | Holland | 5.407 | Mean 6 år | Relativ risiko for demens generelt 0,81 | 0,68-0,97 | Engelhart, 2000; 2002 |
The Rotterdam Study | Holland | 5.407 | Mean 6 år | Relativ risiko for Alzheimer 0,82 | 0,67-1,00 | Engelhart, 2000; 2002 |
The Three-City Cohort Study | Frankrig | 8.085 | 4 år | Hazard ratio for demens generelt 0,72 | 0,53-0,97 | Barberger-Gateau, 2007 |
the HARMONY Study | Sverige | 3.318 | 31½ år | Relativ risiko for demens generelt 0,73 | 0,53-1,00 | Hughes, 2010 |
the HARMONY Study | Sverige | 3.318 | 31½ år | Relativ risiko for Alzheimer 0,60 | 0,41-0,86 | Hughes, 2010 |
Navn på studie | Sted | Antal deltagere | Studieperiode | Risikoestimat | 95 % konfindensinterval | Reference |
---|---|---|---|---|---|---|
The Nurses' Health Study | USA | 13.388 | 10-16 år | Signifikant nedsat risiko for kognitiv svækkelse ved højt indtag af grøntsager | Kang, 2005 | |
The Chicago Health and Aging Project | USA | 3.718 | 5½ år | Signifikant nedsat risiko for kognitiv svækkelse ved højt indtag af grøntsager | Morris, 2006 | |
The E3N Study | Frankrig | 4.809 | 13 år | Ingen sammenhæng mellem indtagelse af frugt eller grønt og kognitiv svækkelse | Vercambre, 2009 | |
The Esprit Study | Frankrig | 1.433 | 7 år | Hazard ratio for MCI ved lavt indtag af frugt og grønt: 1,26 | 1,02-1,56 | Ritchie, 2010 |
The Mayo Clinic Study of Aging | USA | 1.233 | 2,2 år | Odds ratio for MCI ved højt indtag af grøntsager: 0,66 | 0,44-0,99 | Roberts, 2010 |
The Mayo Clinic Study of Aging | USA | 1.233 | 2,2 år | Odds ratio for MCI ved højt indtag af frugt: 0,92 | 0,61-1,38 | Roberts, 2010 |