Grøntsager og frugt

En kostsammensætning med store mængder grøntsager er ifølge mange befolkningsundersøgelser associeret med nedsat risiko for demens og kognitiv svækkelse. En tilsvarende sammenhæng kan ikke påvises for en kostsammensætning med meget frugt.

Forskningen i sammenhængen mellem indtagelse af frugt og grønt og risiko for udvikling af demens, MCI eller kognitiv svækkelse senere i livet er sammenfattet i to oversigtsartikler publiceret i 2012 og 2014.

Grøntsager

Flertallet af befolkningsundersøgelser finder, at rigelig indtagelse af grøntsager er forbundet med nedsat risiko for udvikling af demens (herunder Alzheimers sygdom), let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment; MCI) og kognitiv svækkelse senere i livet.

Den stærkeste sammenhæng er fundet for grønne bladrige grøntsager, bælgfrugter og såkaldt korsblomstrede grøntsager. Nogle af de grøntsager, der ser ud til at have en beskyttende virkning er kål i forskellige former, løg, gulerødder, champignon, rodfrugter, tomat, peberfrugt, courgette, squash, aubergine, broccoli, spinat og salat i forskellige former.

Frugt

Resultaterne vedrørende indtagelse af frugt er modstridende, men flertallet af befolkningsundersøgelser finder ingen sikker sammenhæng med risikoen for senere udvikling af demens, MCI eller kognitiv svækkelse over tid. Der er i perioden 2008-2012 desuden publiceret seks interventionsstudier af sammenhængen mellem indtagelse af forskellige typer frugtjuice og kognitivt præstationsniveau med modstridende resultater.

Gavnlige indholdsstoffer

De fleste grøntsager og frugter har et højt indhold af C-vitamin, E-vitamin, forskellige sporstoffer, kostfibre, flavonoider, betacaroten og andre typer fytokemikalier. Indholdsstofferne har i forskellig grad gavnlige virkninger på organismen, bl.a. via stimulering af immunsystemet, påvirkning af kolesterolsyntesen samt modulering af enzymer, der virker afgiftende.

Ud over at fungere som antioxidanter menes nogle af indholdsstofferne i frugt og grønt også at have en antibakteriel virkning og en beskyttende virkning på hjernens neuroner.

Fremadrettede (prospektive) kohortestudier af sammenhængen mellem indtagelse af frugt og grønt og demens/AD
Navn på studie Sted Antal deltagere Studieperiode Risikoestimat 95 % konfindensinterval Reference
The Rotterdam Study Holland 5.407 Mean 6 år Relativ risiko for demens generelt 0,81 0,68-0,97 Engelhart, 2000; 2002
The Rotterdam Study Holland 5.407 Mean 6 år Relativ risiko for Alzheimer 0,82 0,67-1,00 Engelhart, 2000; 2002
The Three-City Cohort Study Frankrig 8.085 4 år Hazard ratio for demens generelt 0,72 0,53-0,97 Barberger-Gateau, 2007
the HARMONY Study Sverige 3.318 31½ år Relativ risiko for demens generelt 0,73 0,53-1,00 Hughes, 2010
the HARMONY Study Sverige 3.318 31½ år Relativ risiko for Alzheimer 0,60 0,41-0,86 Hughes, 2010

 

Prospektive kohortestudier af sammenhængen mellem indtagelse af frugt og grønt og kognitiv svækkelse over tid eller MCI
Navn på studie Sted Antal deltagere Studieperiode Risikoestimat 95 % konfindensinterval Reference
The Nurses' Health Study USA 13.388 10-16 år Signifikant nedsat risiko for kognitiv svækkelse ved højt indtag af grøntsager Kang, 2005
The Chicago Health and Aging Project USA 3.718 5½ år Signifikant nedsat risiko for kognitiv svækkelse ved højt indtag af grøntsager Morris, 2006
The E3N Study Frankrig 4.809 13 år Ingen sammenhæng mellem indtagelse af frugt eller grønt og kognitiv svækkelse Vercambre, 2009
The Esprit Study Frankrig 1.433 7 år Hazard ratio for MCI ved lavt indtag af frugt og grønt: 1,26 1,02-1,56 Ritchie, 2010
The Mayo Clinic Study of Aging USA 1.233 2,2 år Odds ratio for MCI ved højt indtag af grøntsager: 0,66 0,44-0,99 Roberts, 2010
The Mayo Clinic Study of Aging USA 1.233 2,2 år Odds ratio for MCI ved højt indtag af frugt: 0,92 0,61-1,38 Roberts, 2010

 

Senest opdateret: