Organisering og finansiering
Siden 1995 har man i Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet udviklet og gennemført forskning og uddannelsesaktiviteter i tilknytning til udredning, behandling og pleje af demens, herunder bl.a. den årlige konference DemensDagene. I 2007 etablerede man Nationalt Videnscenter for Demens på den internationale Alzheimerdag.
Videnscentrets faste finansiering fra Sundhedsministeriet er suppleret af projektbevillinger fra ministeriet og af eksterne fondsmidler til konkrete forsknings- og udviklingsprojekter. Herudover er Nationalt Videnscenter for Demens indtægtsdækket i form af kurser, konferencer, temadage og webshop samt samarbejdsaftaler vedrørende e-learning-platformen ABC Demens, apps og andre produkter foruden kontraktforskning.
En styregruppe med ledelsesrepræsentanter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Ældreministeriet, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og værtsorganisationen (Region H og Rigshospitalet) har ansvar for at sikre udvikling og fremdrift i Nationalt Videnscenter for Demens samt koordinationen i forhold til andre relevante nationale aktiviteter på demensområdet. Formanden udpeges af sundhedsdirektørkredsen i Danske Regioner.
Herudover bidrager videnscentrets referencegruppe med faglig rådgivning og sikrer inddragelse af brugernes behov med henblik på at kvalitetsudvikle profilen for Nationalt Videnscenter for Demens. Referencegruppen har faglige repræsentanter udpeget af Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen, Kommunernes Landsforening, hver af de fem regioner, Praktiserende Lægers Organisation, Landsforeningen Huntingtons Sygdom, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen. Videnscentrets leder er formand for referencegruppen.
Videncentrets landsdækkende faglige netværk repræsenterer de primære målgrupper og bidrager til at sikre input fra fagpersoner i kommuner, regioner, organisationer, universiteter og andre uddannelsesinstitutioner.
Nationalt Videnscenter for Demens faciliterer flere landsdækkende netværk på tværs af kommuner, regioner og faggrupper.