Alkoholrelateret demens
Et lavt til moderat forbrug af alkohol, indenfor Sundhedsstyrelsens anbefaling for genstandsgrænser, har i befolkningsundersøgelser vist sig at have en beskyttende effekt imod kognitiv svækkelse og demens. Derimod er et højt forbrug af alkohol skadeligt for hjernen og menes under visse omstændigheder at kunne medføre demens.
Omdiskuterede skadevirkninger
Det er omdiskuteret, om den eventuelle skadevirkning af alkohol på hjernen nødvendigvis er permanent eller om den kan forsvinde igen, hvis alkoholmisbruget ophører.
Det er også omdiskuteret, om det er alkohol (ethanol), der i sig selv har en varig toksisk effekt på hjernen, eller om skadevirkningen snarere skyldes den usunde livsstil, der ofte er knyttet til alkoholmisbrug. Det drejer sig om forhold som øget risiko for hovedtraumer, fejlernæring, vitaminmangel, leversygdom, mangel på motion, rygning, sukkersyge m.v.
Diagnosekriterier
Usikkerheden om, hvilken status alkoholrelateret demens har som sygdomsenhed, afspejler sig i de diagnostiske klassifikationssystemer. Disse indeholder ikke specifikke kriterier for demens forårsaget af alkoholmisbrug – selvom psykiske lidelser eller forstyrrelser forårsaget af brug af alkohol kan registreres under ICD-10 diagnosekoden F10.
Derimod rummer the American Psychiatric Association's klassifikationssystem DSM-5 muligheden for at klassificere demens forårsaget af alkoholmisbrug under kategorien alcohol-induced neurocognitive disorder, der yderligere opdeles i ’major’ og ’minor’ disorder.
Læs mere om alkoholrelateret demens:
Når man får en demensdiagnose, er det vigtigt, at der sættes ind med den rette behandling og de rette indsatser. Her kan du læse mere om, hvordan man kan understøtte det gode forløb og livet med demens.
Læs også
Pleje og omsorg
Hjælp og støtte til den fysiske pleje og omsorg spænder fra indsatsen i det tidlige sygdomsforløb, hvor demensdiagnosen bliver stillet...
Aktivitet og deltagelse i hverdagslivet
Meningsfulde aktiviteter og deltagelse i hverdagslivet er et basalt behov for alle, og mennesker med demens har særlige behov for...
Forekomst af demens i Danmark
I Danmark anslår vi, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens. Antallet forventes at vokse...
ABC Demens – gratis e-learning
ABC Demens er gratis e-learning til fagpersoner, der arbejder med mennesker med demens. Opret dig som bruger og få viden...