Forekomst af demens blandt etniske minoriteter

Ikke-vestlige indvandrere udgør i dag ca. 9 % af den samlede danske befolkning, og andelen af ældre fra etniske minoriteter er stigende. Flere og flere i disse befolkningsgrupper får demens, og derfor er der behov for kvalificeret udredning, behandling og omsorg.

På baggrund af det stigende antal ældre blandt etniske minoriteter forventer man, at antallet af mennesker med demens i disse grupper øges markant i de kommende årtier.

Samtidig er der evidens for, at der er en øget forekomst af demens og en tidligere gennemsnitlig debutalder i nogle etniske minoritetsgrupper.

Selvom genetiske faktorer i nogle tilfælde kan spille en rolle, er det primært forekomsten af forhøjet blodtryk, diabetes, slagtilfælde, hjertekarsygdom og socioøkonomiske forhold, som udgør kendte risikofaktorer for demens. Det gælder i alle etniske grupper, men disse risikofaktorer er generelt mere udbredt blandt etniske minoriteter. Mennesker med fra etniske minoriteter må derfor anses for at være højrisikogrupper i forhold til at få en demenssygdom.

Hvad er ikke-vestlige lande?

I Danmark er de fleste voksne med etnisk minoritetsbaggrund 1. eller 2. generationsindvandrere fra ikke-vestlige lande. Ikke-vestlige lande defineres som lande uden for EU og uden for landene Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Storbritannien, Vatikanstaten, Canada, USA, Australien og New Zealand.

Ligesom hos etniske danskere er Alzheimers sygdom den hyppigste årsag til demens blandt etniske minoriteter. Dog anslår man, at vaskulær demens og blandingstilstande af Alzheimers sygdom og vaskulær demens også er hyppige årsager til demens i disse befolkningsgrupper.

Fremskrivning af antallet af ikke-vestlige indvandrere med demens frem til 2040

Man kender ikke det præcise antal af indvandrere fra ikke-vestlige lande med demens i Danmark. Men ved at kombinere data fra Danmarks Statistik med prævalensrater for demens fra befolkningsundersøgelser, er det muligt at opnå et estimat af antallet.

Fremskrivning

Hvorfor er antallet af ældre fra etniske minoriteter stigende?

Det stigende antal ældre med etnisk minoritetsbaggrund skyldes primært, at mange af de gæstearbejdere, som blev inviteret til Danmark i 1960’erne og 1970’erne, og deres familiesammenførte ægtefæller, nu er blevet ældre.

Senest opdateret: