Tværkulturelle kognitive tests

Klinisk vurdering af personer med demens fra etniske minoriteter kræver de rigtige redskaber. I Danmark findes der tre tilgængelige testredskaber, som specifikt er udviklet til tværkulturel demensdiagnostik.

Hvis man planlægger kognitiv testning af en patient med etnisk minoritetsbaggrund, bør man altid overveje, om den planlagte kognitive test er passende i forhold til patientens kulturelle, sproglige og uddannelsesmæssige baggrund. 

Her kan du læse om tre tilgængelige testredskaber, som er specifikt udviklet til tværkulturel demensdiagnostik:

Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS)

Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) er en kort screeningstest, som er udviklet som et alternativ til den hyppigt anvendte MMSE. Den er i dag den mest udbredte tværkulturelle kognitive screeningstest på verdensplan.

Læs mere og find testen her

Multicultural Cognitive Examination (MCE)

Multicultural Cognitive Examination (MCE) er en udvidet kognitiv screeningstest, som er udviklet som alternativ til ACE, der benyttes i de fleste danske demensudredningsenheder.

MCE indeholder RUDAS med udvidet undersøgelsen af hukommelse, ordmobilisering og visuelt-rumlige funktioner, og den har vist sig at have større diagnostisk præcision end RUDAS brugt alene.

Læs mere og find testen her

European Cross-Cultural Neuropsychological Test Battery (CNTB)

European Cross-Cultural Neuropsychological Test Battery (CNTB) er et neuropsykologisk testbatteri, som består af 12 forskellige kognitive tests, der til sammen undersøger global kognitiv funktion, hukommelse, sprog, eksekutive funktioner og visuelt-rumlige funktioner.

Testene i CNTB har vist sig kun i begrænset omfang at være påvirket af kulturelle, sproglige og uddannelsesmæssige faktorer, når der benyttes alders- og uddannelsesjusterede normer.

Læs mere og find testen her

Senest opdateret: