Datakilder og beregninger

De grafer og figurer vi præsenterer på vores hjemmesiden er baseret på offentligt tilgængelige data samt vores egne beregninger. Du kan læse mere om disse datakilder og beregninger her.

Population 

Vi anvender forskellige datakilder, som hver især har deres egne måder at definere og opgøre populationen. Der forekommer derfor variation i hvem der udgør personer med demens afhængigt af datakilden.

De fleste af de tal, vi præsenterer, tager udgangspunkt i personer på 65 år eller derover. Dette skyldes usikkerhed i opgørelser blandt yngre aldersgrupper. Vi præsenterer dog også tal med udgangspunkt i alle aldersgrupper, fx under forbrug af demensmedicin, som i mindre grad er præget af usikkerhed.

Datakilder

Register for Udvalgte Kroniske Sygdomme og svære psykiske lidelser (RUKS)

RUKS indeholder opgørelser af antallet af personer i Danmark med en demensdiagnose. Opgørelserne er baseret på en algoritme, der anvender oplysninger om sygdom ved indlæggelse eller anden kontakt i hospitalssektoren fra Landspatientregisteret (LPR) samt oplysninger om mindst to køb af demenslægemidler på recept fra Lægemiddelstatistikregisteret (LSR). 

Data fra RUKS er tilgængelige på eSundhed.dk.

Du kan læse mere om RUKS på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Dødsårsagsregisteret (DAR)

Sundhedsdatastyrelsen offentliggør årligt data fra dødsårsagsregisteret. Der tages udgangspunkt i tilgrundliggende dødsårsag, som er den tilstand, der starter forløbet frem mod døden. Demens opgøres i to undergrupper: ’Alzheimers Demenssygdom’ og ’Demens (excl. Alzheimers demenssygdom)’. I vores opgørelser er de to undergruppe samlet.

Data fra DAR er tilgængelige på eSundhed.dk. 

Du kan læse mere om DAR på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Lægemiddelstatistikregisteret (LSR)

LSR indeholder oplysninger om salg af lægemidler i Danmark i primærsektoren og sygehussektoren. Salget i primærsektoren dækker indberetninger fra apoteker og butikker med salg af lægemidler samt indberetninger om salg fra Statens Serum Institut. Antal personer i behandling dækker kun personer med et dansk cpr-nummer. Lægemidler mod demens har ACT-koden N06D, som dækker over kolinesterasehæmmere (ATC-kode N06DA) og memantin (N06DX01).

Data fra LSR er tilgængelige på Medstat.dk. 

Du kan læse mere om LSR på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Opgørelser om antipsykotika

Sundhedsdatastyrelsen præsenterer hvert år nye tal for udviklingen i brug af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens. Forbruget er baseret på oplysninger om indløste recepter fra ’Lægemiddelstatistikregisteret’ (LSR) og tal om demens fra ’Register for Udvalgte Kroniske Sygdomme og Svære psykiske lidelser’ (RUKS). I de tal vi præsenterer på vores hjemmeside, er forbruget opgjort som andel, der har indløst mindst én recept på antipsykotika. Der tages ikke højde for fx behandlingsvarighed eller dosering. 

Opgørelserne er tilgængelige på eSundhed.dk.

Du kan læse mere om opgørelse af antipsykotika, LSR og RUKS på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Statistikbanken.dk

Danmarks Statistik offentliggør statistik om det danske samfund, herunder befolkningstal og fremskrivninger af befolkningstal.

Befolkningstal opgøres fire gange om året og offentliggøres i Statistikbanken. Det er blandt andet muligt at opdele på alder, region og kommune. Vi præsenterer og anvender befolkningstal pr. 1. januar i et givent kalenderår.

Befolkningsfremskrivninger offentliggøres én gang om året i statistikbanken og tager udgangspunkt i befolkningen pr. 1. januar i det givne kalenderår. 

 Du kan læse mere om befolkningstal og fremskrivninger på Danmarks Statistiks hjemmeside. 

Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens (DanDem)

DanDem er en af RKKP's kliniske kvalitetsdatabaser. Databasen har til formål at monitorere og højne kvaliteten af den kliniske udredning og behandling af patienter henvist til elektiv demensudredning. Databasen indeholder information om alle der henvises til demensudredning i en demensudredningsenhed eller hukommelsesklink. 

Beregninger

Forekomst af demens baseret på befolkningsundersøgelser

I Nationalt Videnscenter for Demens har vi udregnet estimater for, hvor mange der formodes at have demens. Disse estimater bygger på prævalensrater fra Alzheimer Europe og befolkningstal pr. 1. januar hvert kalender år fra Danmarks Statistik. 

Fremskrivninger

I Nationalt Videnscenter for Demens har vi udregnet fremskrivninger for, hvor mange der i fremtiden forventes at have demens. 

Estimaterne for det formodede antal med demens i fremtiden bygger på prævalensrater fra Alzheimer Europe og befolkningsfremskrivninger fra Danmark Statistik. Fremskrivningerne er baseret på en antagelse om, at andelen af ældrebefolkningen med demens, vil være konstant i de kommende årtier. Sagen kompliceres dog af, at danske registerstudier fra henholdsvis 2019 og 2021 rapporterer, at incidensrater for demens siden 00'erne er faldet med ca. 2 % årligt. Fremskrivningerne tager ikke højde herfor.  

Senest opdateret: