Psykosociale indsatser

Psykosociale indsatser er en paraplybetegnelse for indsatser, der har til formål at støtte, vedligeholde eller forbedre psykologisk og social trivsel, livskvalitet og funktionsniveau hos mennesker med demens.

Mange forskellige indsatser vil kunne gå under betegnelsen psykosocial indsats, men fælles for dem er, at der er tale om en struktureret indsats, hvor specifikke metoder og aktiviteter indgår med et særligt formål. Det kan fx være kognitiv stimulationsterapi, hvor formålet er at styrke kognitive og sociale funktioner, eller det kan være musikterapi, som kan bruges som støtte i aktiviteter eller interaktion med andre.   

Vi får stadig mere specifik viden om og evidens for, hvordan forskellige psykosociale indsatser virker og over for hvem, de er særligt virksomme. Det gør det muligt at tilrettelægge psykosociale indsatser, så de tilbydes rettidigt hos mennesker med en fremadskridende demenssygdom, og tage udgangspunkt i individuelle behov, ressourcer og præferencer.

Om begrebet psykosociale indsatser

Begrebet psykosociale indsatser er almindelig udbredt i international praksis og forskning inden for demensområdet. Psykosociale indsatser opfattes af mange som synonymt med begrebet non-farmakologiske/ikke-medicinske indsatser. Begrebet psykosociale indsatser har i stor udstrækning erstattet dette begreb, fordi non-farmakologisk ikke er beskrivende nok.

Inden for demensområdet bevæger vi os nemlig hen imod et langt mere helhedsorienteret syn på indsatser for mennesker med demens, hvor indsatser ikke står i modsætning til hinanden, men kombineres og tilrettelægges ud fra individuelle behov.

Senest opdateret: