Fakta om demens

I DR’s tv-serie Demenskoret samles mennesker med demens for at synge sammen. I 1. afsnit fortæller professor Steen Hasselbalch fra Nationalt Videnscenter for Demens om hjernen og demens. Men hvad er demens egentlig? Tag et hurtigt fakta-tjek her.
Korleder Claus Christensen sammen med medlemmer af Demenskoret
Korleder Claus Christensen sammen med medlemmer af Demenskoret. Foto: © Nordisk Film TV

Demens er et resultat af sygdom i hjernen og ikke en naturlig følge af at blive ældre, som mange mennesker tror. Selvom risikoen er lille, kan yngre mennesker i den erhvervsaktive alder også rammes af en demenssygdom. Når flere ældre end yngre får en demenssygdom, skyldes det, at risikoen for at få demens stiger med alderen. I aldersgruppen 90+ år vil over 20 % have en demenssygdom.

I Danmark anslås det, at ca. 96.000 mennesker på 65+ år lever med demens, og at op mod 4.200 mennesker under 65 år kan have demens. Man forventer, at antallet af personer på 65+ år med demens vokser til mere end 134.000 i 2035, fordi der bliver flere ældre.

Demens skyldes ikke én specifik sygdom, men kan være forårsaget af mange forskellige sygdomstilstande, der er karakteriseret af vedvarende svækkelse af de mentale funktioner, lige fra en forholdsvis afgrænset kognitiv svækkelse – fx hukommelsesbesvær og svigtende overblik – til en tilstand præget af hjælpeløshed, fravær af sprog og forståelig tankevirksomhed.

Man taler om tre faser i en demenssygdom: let, moderat og svær demens. I praksis kan det dog være svært at skelne præcist mellem de tre faser, da udviklingen i sygdommen oftest er jævnt fremadskridende.

De fleste demenssygdomme udvikler sig langsomt og gradvist over en årrække, men visse sjældne demenssygdomme kan udvikle sig hurtigt.

Demens kan ikke på nuværende tidspunkt kureres og er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

Læs mere om tal og statistik på demensområdet her.

De mest udbredte demenssygdomme

Demenssygdomme er sygdomme, hvor demens er det dominerende symptom. Det drejer sig især om Alzheimers sygdom, vaskulær demens, Lewy body demens og frontotemporal demens. Alzheimers sygdom er den mest udbredte med ca. 55.000 ramte.

I filmen kan du se professor Steen Hasselbalch fra Hukommelsesklinikken, Nationalt Videnscenter for Demens, fortælle om symptomer og forløb ved Alzheimers sygdom
I filmen kan du se professor Steen Hasselbalch fra Hukommelsesklinikken, Nationalt Videnscenter for Demens, fortælle om symptomer og forløb ved Alzheimers sygdom.

Udover Alzheimers sygdom, vaskulær demens, Lewy body demens og frontotemporal demens findes der fx også Parkinsons sygdom og Huntingtons sygdom, som ofte giver demens.

Alzheimers sygdom, Lewy body demens og frontotemporal demens er såkaldte neurodegenerative sygdomme. Det vil sige sygdomme, hvor hjernen og dens funktioner gradvist nedbrydes. Vaskulær demens skyldes forstyrrelser i hjernens blodforsyning eller blodkar på grund af fx blodpropper, blødninger eller forsnævring af blodkar.

Ud over de neurodegenerative sygdomme og vaskulær demens kan op imod et par hundrede mindre hyppige sygdomstilstande, hvor hjernens funktion påvirkes direkte eller indirekte, medføre kognitiv svækkelse. Det kan fx være på grund af alkoholmisbrug, kronisk mangel på B-vitamin, stofskiftesygdomme eller forgiftningstilstande.

Læs mere om demenssygdomme og se de 10 advarselstegn på demens.

background image
Alzheimerforeningen

Hvis du selv eller en pårørende har en demenssygdom, så besøg Alzheimerforeningens hjemmeside og se deres tilbud og aktiviteter.

Senest opdateret: