Demensvenlige kommuner
Målet om at blive en demensvenlig kommune kan nås på flere måder. Læs her om, hvordan man kan arbejde med at gøre en kommune demensvenlig.
I Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 er det et klart mål, at alle landets 98 kommuner skal være demensvenlige. Der findes dog ikke nogen klar definition eller beskrivelse af, hvad det konkret vil sige, eller hvordan det konkret skal gribes an.
Der er lagt op til, at målet kan nås på flere måder, men alle kommuner skal kunne leve op til følgende:
- Den enkelte kommune skal have en lokal demensstrategi og politik, der beskriver indsatser for mennesker med demens og deres pårørende (pleje og behandlingsindsats, rådgivningstilbud, aflastningstilbud, fysiske rammer i form af demensvenlige boliger).
- Strategien skal være udarbejdet under inddragelse af mennesker med demens og deres pårørende.
- Information om kommunernes vifte af tilbud på demensområdet, og hvor man kan få rådgivning, skal være let tilgængelig for mennesker, der rammes af demens og deres pårørende.
Der er seks ambitioner, som kommunerne bør stræbe efter:
- Bedre sygdomsforløb for personer med demens
- Bedre støtte til pårørende
- Kompetenceløft til personalet
- Tilgængeligt og inkluderende lokalsamfund
- Flere demensindrettede boliger
- Understøtte forskning og videndeling
Demensalliancen
I 2015 gik flere organisationer sammen om at danne Demensalliancen, som arbejder sammen om en fælles vision: Vi ønsker et demensvenligt Danmark, hvor ingen er alene med demens. Danmark skal være et foregangsland, når det handler om at skabe det bedst mulige liv for dem, der rammes, og for deres pårørende.
Demensalliancen har arbejdet sammen med mange kommuner og organisationer omkring konceptudvikling og har bl.a. også udgivet en guide til at gøre en kommune demensvenlig.