Bivirkninger og seponering

Omkring 10 % af de patienter, der påbegynder behandling med kolinesterasehæmmerne, ophører igen på grund af bivirkninger. De hyppigste bivirkninger er kvalme, opkastninger og diarré (gastrointestinale gener). Også mareridt og lægkramper kan forekomme.

Bivirkninger er dosisafhængige og optræder mest de første dage til uger efter start af behandlingen. Langsom optrapning er forbundet med færre bivirkninger.

Bivirkninger ved memantinbehandling er relativt sjældne, hyppigst er symptomer knyttet til centralnervesystemet med hovedpine, konfusion og undertiden hallucinationer.

Varighed af behandling

Det er vanskeligt at formulere generelle anbefalinger for varigheden af behandling med kolinesterasehæmmere. Det afhænger blandt andet af, hvornår i sygdomsforløbet behandlingen indledes, og af, hvor hurtigt demenssygdommen udvikler sig (progressionshastigheden) hos den enkelte patient.

Der mangler langtidsstudier på området, selv om et studie fra 2012 tyder på, at effekten af donepezil kan vare ud over 12 måneder. Behandlingen bør følges løbende hos den enkelte patient, så man kan vurdere effekt og bivirkninger.

Seponering

Ophør med brug af kolinesterasehæmmere (seponering) bør foretages ved uacceptable bivirkninger og bør også overvejes, hvis der er tvivl om effekten af behandlingen. Beslutningen vedrørende seponering bør baseres på en samlet klinisk vurdering og ikke alene på baggrund af kognitive test, der generelt mangler validitet ved svær demens.

Den kliniske effekt af demenslægemidler forsvinder få uger efter seponering. Opfølgning efter seponering bør derfor ske inden for ca. fire uger, fx ved samtale med en primær omsorgsperson, der også opfordres til at kontakte den behandlende læge, hvis personens praktiske funktionsevne aftager hurtigt, eller hvis der sker forværring af psykiske eller adfærdsmæssige symptomer inden for de første fire uger.

Senest opdateret: