Lægemidler mod demens
Kolinesterasehæmmere
Kolinesterasehæmmere fremmer den kolinerge transmission ved at hæmme nedbrydningen af acetylkolin i synapsen. En øget mængde acetylkolin bevirker en forbedring af signaltransmissionen i de kolinerge nervebaner, der er et af de signalstofsystemer, som er påvirket ved flere demenssygdomme.
I Danmark er tre forskellige kolinesterasehæmmere godkendt til behandling af demens. De har lidt forskellig virkningsmekanisme, men der foreligger ikke evidens for klinisk set væsentlige forskelle i deres effekt på udviklingen af demens.
Donepezil
Donepezil blev som den første kolinesterasehæmmer godkendt i Danmark i 1997. Donepezil er en non-kompetitiv hæmmer af kolinesterase. Virkningen er central, og graden af hæmning af kolinesterase er direkte relateret til plasmakoncentrationen af stoffet.
Donepezil fås som filmovertrukne tabletter à 5 eller 10 mg.
Rivastigmin
Rivastigmin blev godkendt i Danmark i 1998. Rivastigmin udøver en langsom, reversibel hæmning af kolinesterase. Rivastigmins centrale hæmning af kolinesterase varer længere, end der er cirkulerende stof i blodet.
Rivastigmin fås dels som hårde kapsler à 1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg eller 6 mg – og dels som depotplastre à 4,6 mg, 9,5 mg eller 13,3 mg pr. døgn.
Galantamin
Galantamin blev godkendt i Danmark i år 2000. Galantamin er en kompetitiv hæmmer af kolinesterase. Desuden forøger galantamin acetylkolins virkning på nikotinreceptorer.
Galantamin fås som hårde depotkapsler à 8, 16 eller 24 mg.
Memantin
Memantin blev godkendt i Danmark i 2002 til behandling af Alzheimers sygdom i moderat til svær grad. Memantin er en glutamat N-methyl-D-aspartat (NMDA)-receptorantagonist med selektiv virkning på receptorer i hjernen.
Memantin fås som filmovertrukne tabletter à 10 eller 20 mg samt som oral opløsning i doseringspumpe.
Institut for Rationel Farmakoterapi, der er tilknyttet Sundhedsstyrelsen, udgiver nationale rekommandationslister, der også omfatter demenslægemidler. Se Psykofarmaka, N06D Demensmidler.