Psykosocial indsats og fysisk træning
Værktøjskassen – Støtte til et liv med demens for mennesker med demens og deres pårørende
Som led i National Demenshandlingsplan 2025 (Initiativ 11) har Nationalt Videnscenter for Demens i 2017-2019 udviklet og afprøvet konceptet ’Værktøjskassen – støtte til et liv med demens’.
Formålet med Værktøjskassen er at sikre ensartet kvalitet i kommuner og regioners rådgivning, undervisning og samtalegrupper for mennesker med demens og pårørende samt sikre, at indsatserne er målrettede og individuelt tilpassede.
Konceptet er udviklet i samarbejde med mennesker med demens, pårørende og fageksperter på demensområdet i både kommuner og regioner.
I 2018 afprøvede syv kommuner og en hukommelsesklinik Værktøjskassen, der efterfølgende blev tilpasset ud fra erfaringerne fra pilotafprøvningen.
I 2019 fik Nationalt Videnscenter for Demens en ekstra bevilling fra satspuljemidlerne til forlængelse af National Demenshandlingsplan 2025 for at sikre større udbredelse af Værktøjskassen i kommunerne.
I perioden 2020-2023 kunne videnscentret derfor tilbyde kompetenceudvikling, materialer og implementeringsstøtte til i alt 36 kommuner, hvoraf de 15 deltog i en evaluering af implementeringen.
Du kan læse om evalueringen her.
Læs mere
Artikel årsmagasin 2019 og 2020
Kontaktperson
Uddannelsesleder Karen Tannebæk
karen.tannebaek@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Rådgivning og støtte til patienter med demens og deres pårørende (DAISY)
DAISY-projektet er et interventionsstudie, der forløb i 2003-2006. Projektet blev gennemført som et randomiseret studie blandt 330 personer med demens og deres pårørende. Interventionen havde til formål at afprøve en model for rådgivning og støtte til nydiagnosticerede patienter med demens og deres pårørende.
Interventionen blev afprøvet i hukommelsesklinikker i Danmark og er siden formidlet til anvendelse i kommunerne.
DAISY-projektet blev finansieret med støtte fra Social- og Integrationsministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Helsefonden. Projektet blev gennemført i samarbejde med Socialstyrelsen.
'Værktøjskassen – Støtte til et liv med demens' er inspireret af erfaringerne fra DAISY-projektet.
Du kan læse mere om DAISY og Værktøjskassen her
Kontaktperson
Professor, overlæge, dr.med. Gunhild Waldemar
gunhild.waldemar.01@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer |
Effekt af fysisk træning ved Alzheimers sygdom (ADEX)
ADEX er dels et konkret forskningsprojekt, der handler om effekten af fysisk træning ved Alzheimers sygdom og dels et forskningssamarbejde i forlængelse af projektet mellem førende demensklinikker i Danmark.
Dataindsamlingen fandt sted i 2012-2014 med det primære formål at afprøve effekten af moderat til hård fysisk træning i en kontrolleret undersøgelse på kognitive, fysiske og psykiske funktioner hos patienter med let Alzheimers sygdom.
Projektet arbejder fortsat med at undersøge baggrunden for de positive ændringer, der blev fundet efter træning.
Dataindsamlingen blev finansieret af midler fra Innovationsfonden og gennemført i samarbejde med Odense Universitetshospital: Odense og Svendborg, Århus Universitetshospital, Ålborg Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital: Roskilde og Slagelse, Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitetshospital: Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, Dansk Center for Sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet.
Kontaktperson
Professor, overlæge, dr.med. Steen G. Hasselbalch
steen.gregers.hasselbalch@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer |