Partsrepræsentation og bisidder

En person kan lade sig bistå eller repræsentere, hvis personen har en sag ved en offentlig myndighed. Det gælder ikke kun ved kommunens sagsbehandling, men fx også ved besøg hos lægen.

En partsrepræsentant repræsenterer personen, som har en sag ved kommunen. Kommunikation om sagen går herefter gennem partsrepræsentanten, medmindre det er nødvendigt for sagen, at personen, som har sagen, deltager. Det kan fx være nødvendigt, hvis det skal vurderes, hvor meget hjælp en person har brug for.

Det er op til den enkelte person, hvem man vil have, der skal repræsentere sig. Det kan fx være et familiemedlem eller en advokat.

Hvis der er udgifter i forbindelse med repræsentationen, skal man selv betale udgiften. Nogle myndigheder vil kræve skriftlig dokumentation i forbindelse med partsrepræsentation, for andre er en mundtlig tilkendegivelse nok.

En bisidder er en person, der er med til mødet og er en støtte for personen. Bisidderen må godt deltage i samtalen og dialogen og på den måde være med at sikre, at der kommer fokus på de behov, som personen har.

Det kan derfor være en god idé at have en bisidder med til møderne, hvis personen har en demenssygdom, da det kan være svært for personer med demens at overskue møder med fx offentlige instanser eller sundhedsvæsnet på egen hånd.

Derfor er der mange fordele ved, at en nær pårørende eller andre deltager som bisidder. Vedkommende kan støtte og hjælpe personen med demens til at få udtrykt sine ønsker og synspunkter under mødet og kan efterfølgende drøfte de beslutninger, der eventuelt blev taget.

background image
Retsinformation

Her kan du finde nyeste bekendtgørelser og lovgivning på området.

Senest opdateret: