Blodtrykssænkende kost

Visse kostsammensætninger er ifølge befolkningsundersøgelser forbundet med signifikant mindsket risiko for senere at udvikle kognitiv svækkelse eller demens. Ud over middelhavskost drejer det sig om de såkaldte DASH- og MIND-diæter.

Blodtrykssænkende kost

The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) er en kostsammensætning beregnet på at sænke blodtrykket. DASH er karakteriseret ved et højt indhold af:

  • frugt
  • grøntsager
  • nødder og frø
  • bælgfrugter
  • magert kød
  • fisk og fjerkræ
  • magre mejeriprodukter

samt et lavt indhold af:

  • slik
  • mættede fedtstoffer
  • salt

Det er veldokumenteret, at DASH har en beskyttende virkning mod sygdomstilstande som forhøjet blodtryk (hypertension), hjertekarsygdom og diabetes, der hver for sig er forbundet med øget risiko for kognitiv svækkelse og demens.

Sammenhængen mellem DASH og kognitiv funktion er undersøgt i en randomiseret klinisk undersøgelse (RCT) fra 2010, og sammenhængen mellem DASH og risikoen for udvikling af kognitiv svækkelse eller demens er belyst i tre befolkningsundersøgelser fra perioden 2012-2014.

De fire studier finder samstemmende, at DASH er forbundet med et bedre kognitivt præstationsniveau på kort sigt og en mindsket risiko for kognitiv svækkelse eller demens på langt sigt.

Resultaterne af forskningen vedrørende DASH og kognitiv svækkelse er sammenfattet i en oversigtsartikel fra 2014.

Kost mod neurodegeneration

The Mediterranean-DASH diet intervention for neurodegenerative delay (MIND) kombinerer de elementer fra DASH og middelhavskost, der menes at beskytte mest effektivt mod neurodegeneration og kognitiv svækkelse. MIND-diæten er karakteriseret ved et højt indhold af:

  • grønne, bladrige grøntsager (fx kål)
  • andre typer grøntsager
  • nødder
  • bær
  • bønner
  • fuldkorn
  • fisk og skaldyr
  • fjerkræ
  • olivenolie
  • vin

samt et lavt indhold af:

  • rødt kød
  • smør og fast margarine
  • ost
  • slik og kager
  • friturestegt mad

Sammenhængen mellem MIND og kognitiv funktion samt risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom er undersøgt i the Memory and Aging Project fra Chicago. MIND-diæten var tydeligt forbundet med tempoet for udvikling af kognitiv svækkelse.

En sammenligning af deltagere inden for henholdsvis den højeste og laveste tredjedel af spekteret af MIND-diæt scores viste, at den tredjedel, der spiste mest i overensstemmelse med MIND, havde signifikant langsommere svækkelse af den kognitive funktion.

Over et forløb på 10 år svarede det til et kognitivt funktionsniveau, der var 7½ år yngre end den mindst MIND-orienterede tredjedel. Tilsvarende havde den tredjedel af deltagerne, der spiste den mest MIND-orienterede kost, kun halvt så høj risiko for at udvikle Alzheimer (hazard ratio 0,47; 95 % konfidensinterval 0,26-0,76) som den laveste tredjedel.

Undersøgelser vedrørende DASH-diæten
Navn på studie Sted Studiedesign Antal deltagere Studie-periode Reference
Exercise and Nutrition Interventions for Cardiovascular Health (ENCORE) North Carolina, USA Randomiseret kontrolleret studie 124 4 måneder Smith, 2010
Cache County Memory Study Utah, USA Prospektivt kohortestudie 2.544 Mean 6,3 år (SD 5,3) Norton, 2012
Cache County Memory Study Utah, USA Prospektivt kohortestudie 3.831 11 år Wengreen, 2013
Memory and Aging Project Illinois, USA Prospektivt kohortestudie 826 4,1 år Tangney, 2014

 

Undersøgelser vedrørende MIND-diæten
Navn på studie Sted Studiedesign Antal deltagere Studieperiode Outcome Reference
Memory and Aging Project Illinois, USA Prospektivt kohortestudie 960 Mean 4,7 år Kognitiv funktion Morris 2015
Memory and Aging Project Illinois, USA Prospektivt kohortestudie 923 Mean 4,5 år Alzheimers sygdom Morris 2015

 

Senest opdateret: