Kaffe og te

Indtagelse af kaffe og te er ifølge befolkningsundersøgelser associeret med nedsat risiko for udvikling af kognitiv svækkelse sent i livet. Til gengæld er resultaterne vedrørende sammenhængen mellem te og kaffe i forhold til demens og mild cognitive impairment (MCI) blandede.

Der foreligger et stort antal befolkningsundersøgelser, som ser på sammenhængen mellem indtagelse af kaffe, te og andre koffeinholdige produkter og risiko for udvikling af kognitiv svækkelse eller demens. Resultaterne er sammenfattet i fire systematiske reviews og meta-analyser fra perioden 2010-2015 samt i en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

De væsentligste kilder til koffein er kaffe, te, cola, energidrikke, kakao og chokolade. Også smertestillende lægemidler kan indeholde koffein.

Demens

Sammenhængen mellem kaffe, te og koffein og risiko for udvikling af Alzheimer og andre demenssygdomme er undersøgt i otte fremadrettede (prospektive) befolkningsundersøgelser samt i to tværsnitsstudier. Resultaterne af de i alt 10 studier er blandede.

Halvdelen af studierne fandt, at kaffe, te og koffeinholdige produkter generelt er associeret med nedsat risiko for udvikling af demens senere i livet, mens den anden halvdel ikke fandt nogen sammenhæng.

Et autopsistudie fra 2009, hvor man obducerede hjernerne fra 418 mænd, fandt, at de mænd, der havde haft et højt indtag af koffein, havde signifikant færre sygdomsforandringer i hjernen, der kunne forbindes til demens.

Mild cognitive impairment

Sammenhængen mellem indtagelse af kaffe og risiko for udvikling af let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment; MCI) er belyst i to studier. En stor fremadrettet (prospektiv) finsk tvillingeundersøgelse fandt ingen sammenhæng mellem kaffedrikning midt i livet og risiko for udvikling af MCI i løbet af de følgende 28 år.

Derimod fandt en mindre amerikansk case-kontrolundersøgelse med 124 deltagere, at et tilpas højt koffeinniveau (<1200 ng/ml koffein i blodplasma) hos ældre med MCI var associeret med, at de pågældende personer ikke udviklede Alzheimers sygdom i løbet af de følgende 2-4 år.

Kognitiv svækkelse

Sammenhængen mellem indtagelse af kaffe, te og koffein og risiko for kognitiv svækkelse senere i livet er undersøgt i 11 fremadrettede (prospektive) befolkningsundersøgelser. Flertallet af undersøgelserne finder, at kaffe, te og koffeinholdige produkter generelt er associeret med nedsat risiko for udvikling af kognitiv svækkelse i alderdommen.

Den tilsyneladende beskyttende virkning af kaffe og te mod kognitiv svækkelse er ifølge flertallet af studierne stærkere hos kvinder end hos mænd. En dosis-responssammenhæng mellem kaffe eller te og beskyttelse mod kognitiv svækkelse er ikke påvist.

Kognitivt funktionsniveau hos ældre

Sammenhængen mellem indtagelse af kaffe, te og koffein og kognitivt funktionsniveau i alderdommen er belyst i 10 tværsnitsstudier, der stort set samstemmende finder, at indtagelse af kaffe, te og andre koffeinholdige produkter er associeret med et bedre kognitivt funktionsniveau sammenlignet med, hvis man ikke drikker te eller kaffe.

Da der er tale om tværsnitsundersøgelser, er det dog vanskeligt at vurdere, om der er tale om en årsagssammenhæng. Det kan ikke udelukkes, at sammenhængen blot afspejler, at kognitivt intakte ældre er mere tilbøjelige til at drikke te og kaffe end kognitivt svækkede ældre.

Kliniske forsøg

Der er ikke foretaget langsigtede randomiserede kontrollerede studier af en mulig beskyttende virkning af koffein mod kognitiv svækkelse eller demens hos mennesker. Den manglende forskningsinteresse hænger måske sammen med, at der ikke kan tages patent på kaffe eller te.

Hvordan virker koffein?

Der er flere mulige virkningsmekanismer, der ikke udelukker hinanden: Forsøg med genmanipulerede mus viser, at koffein dæmper produktionen af beta-amyloid og har en mulig beskyttende virkning på neuronerne. Koffein er en såkaldt non-selektiv adenosinreceptor-antagonist, der påvirker aktiviteten i flere af nervesystemets signalsystemer, herunder det kolinerge system, der rammes ved Alzheimers sygdom.

Ud over koffein indeholder kaffe også indholdsstoffer som fx polyfenoler, der har antioxidative egenskaber.

Studier vedrørende sammenhængen mellem kaffe, te og koffein og risiko for kognitiv svækkelse eller demens
Tilstand Studier Resultat Referencer
Demens, inklusive AD 8 prospektive kohortestudier; 2 tværsnitsundersøgelser Blandede resultater Panza, 2015
MCI 1 prospektivt kohorte; 1 case-kontrol Blandede resultater
Kognitiv svækkelse 11 prospektive kohortestudier Kaffe, te og koffein associeret med nedsat risiko for kognitiv svækkelse over tid
Kognitiv funktion hos ældre 10 tværsnitsstudier Kaffe, te og koffein associeret med højere funktionsniveau

 

Senest opdateret: