Andre fedtstoffer
Fedtstoffer i fødevarer kan inddeles i fire grupper:
- Mættede fedtsyrer
- Transfedtsyrer
- Enkeltumættede fedtsyrer
- Flerumættede fedtsyrer
Resultater fra dyreforsøg viser samstemmende, at en kost med store mængder mættede fedtsyrer og transfedtsyrer øger risikoen for kognitiv svækkelse hos laboratoriedyr, hvorimod en kost med enkelt- og flerumættede fedtsyrer er associeret med neutral eller nedsat risiko for kognitiv svækkelse.
Høje niveauer af mættede fedtsyrer og transfedtsyrer ser ud til at svække blodhjernebarrieren, øge ophobning af beta-amyloid i hjernen og mindske optagelsen af glukose i hippocampus.
Befolkningsundersøgelser vedrørende sammenhængen mellem forskellige typer fedtsyrer og risikoen for kognitiv svækkelse eller demens har givet blandede resultater.
Demens
Der foreligger seks fremadrettede (prospektive) befolkningsundersøgelser vedrørende indtagelse af fedstoffer og risiko for demens – herunder Alzheimers sygdom – publiceret i perioden 1997-2012. Studierne har givet modstridende resultater, men de metodemæssigt stærkeste studier finder, at mættede fedtsyrer og transfedtsyrer er associeret med en øget risiko for udvikling af Alzheimer.
Disse studier tog statistisk højde for, at der er en moderat til høj sammenhæng (korrelation) mellem indtagelsen af forskellige typer fedtsyrer: Spiser man meget af en type fedt, spiser man ofte også meget af andre typer fedt. Tilsvarende finder nogle af studierne, at indtagelse af enkelt- og flerumættede fedtsyrer muligvis har en beskyttende virkning mod Alzheimers sygdom.
Mild cognitive impairment
Der foreligger fire prospektive befolkningsundersøgelser vedrørende indtagelse af fedtstoffer og risikoen for let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment; MCI) publiceret i perioden 2006-2012. Studierne har givet modstridende resultater, hvilket til dels kan forklares ved metodemæssige forskelle.
Igen finder det metodemæssigt stærkeste studie – det finske CAIDE-studie, hvor deltagerne blev fulgt i mere end 20 år – en sammenhæng mellem indtagelse af mættede fedtsyrer og øget risiko for udvikling af MCI.
Kognitiv svækkelse
Otte prospektive befolkningsundersøgelser, der er publiceret i perioden 2003-2012, ser på indtagelse af fedtstoffer og risiko for kognitiv svækkelse over tid. Flertallet af studierne finder en sammenhæng mellem indtagelse af mættede fedtsyrer og øget risiko for udvikling af kognitiv svækkelse med tiden.
Tilsvarende finder flere studier, at indtagelse af enkelt- og flerumættede fedtsyrer har en mulig beskyttende virkning mod kognitiv svækkelse. Samlet set er resultaterne dog ikke entydige.
Forskningen vedrørende indtagelse af forskellige typer fedtsyrer og risiko for kognitiv svækkelse eller demens er sammenfattet i to oversigtsartikler fra 2014.
Studie | Land | Reference |
---|---|---|
The Rotterdam Study | Holland | Engelhart, 2002; Kalmijn 1997 |
The Washington Heights - Inwood Columbia Aging Project (WHICAP) | USA | Luchsinger, 2002 |
The Chicago Health and Aging Project (CHAP) | USA | Morris, 2003 |
The Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia Study (CAIDE) | Finland | Laitinen, 2006 |
The Uppsala Longitudinal Study of Adult Men (ULSAM) | Sverige | Ronnemaa, 2012 |
the Three-City Study | Frankrig | Samieri, 2008 |
Studie | Land | Reference |
---|---|---|
The Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia Study (CAIDE) | Finland | Eskelinen, 2008 |
The Italian Longitudinal Study on Aging (ILSA) | Italien | Solfrizzi, 2006 |
The Personality and Total Health Thorugh Life Study (PATH) | Australien | Cherbuin, 2012 |
The Rochester Epidemiology Project | USA | Roberts, 2012 |
Studie | Land | Reference |
---|---|---|
The Chicago Health and Aging Project (CHAP) | USA | Morris, 2004 |
The Cognitive Change in Women study | USA | Naqvi, 2011 |
The Italian Longitudinal Study on Aging (ILSA) | Italien | Solfrizzi, 2006 |
The Women's Health Study | USA | Okerke, 2012 |
The Women's Antioxidant Cardiovascular Study | USA | Vercambre, 2010 |
The Nurses' Health Study | USA | Devore, 2009 |
The Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) | USA | Beydoun, 2007 |
Etude de Vieillissement Arteriel (EVA) | Frankrig | Heude, 2003 |