Støtte til kommunikation ved demenssygdom

Evnen til at tale er unik og involverer flere dele af hjernen. Når man får en sygdom, der påvirker de sproglige evner, kan det medføre sociale begrænsninger og tab af værdighed, selvbestemmelse og kontrol. Lær at støtte personen med demens i at kommunikere, og styrk vedkommendes værdighed og selvbestemmelse.

Hjernens sproglige funktioner er komplicerede. Evnen til at tale er unik og involverer flere dele af hjernen. Når man får en sygdom, der påvirker de sproglige evner, kan det medføre sociale begrænsninger og tab af værdighed, selvbestemmelse og kontrol.

En demenssygdom påvirker altid de sproglige funktioner, men hvordan og hvornår sproget rammes afhænger af, hvilken de­menssygdom det drejer sig om. De mest almindelige sproglige vanskeligheder er ordfindingsbesvær, nedsat initiativ til at kommunikere, nedsat koncentration i samtaler og nedsat evne til at forstå abstrakte begreber, ironi og billedsprog. 

Ved at tilegne dig færdigheder og metoder til at støtte personen med demens i at kommunikere kan du styrke den enkeltes værdighed og selvbestemmelse. Kurset forudsætter, at du har viden og erfaring fra demensområdet og grundlæggende viden om kognitive funktioner.

Målgruppe

Fagpersoner i fx hjemmepleje, plejeboliger eller rehabiliteringstilbud og andre, der interesserer sig for eller arbejder med mennesker med demens.
 

Det får du ud af kurset:

  • Viden om hjernens sproglige funktioner. 
  • Viden om og forståelse for de sproglige vanskeligheder ved forskellige demenssygdomme.
  • Viden om og metoder til, hvordan man kan støtte mennesker med demens i aktivt sprogbrug og kommunikation, så den enkeltes værdighed og selvbestemmelse styrkes.

Undervisere
Anita Munch Reul og Maria S. S. Christensen, audiologopæder, Kommunikationscentret, Region Hovedstaden.

Oprettet: