Fysisk helbred og demens – et komplekst sygeplejefagligt felt

Mennesker med demens får blandt andet lettere infektioner og er mere følsomme overfor visse lægemidler, og samtidig har de sværere ved at give udtryk for deres helbredsproblemer. Det stiller særlige krav til sundhedspersonalets evne til at identificere og håndtere problemerne i tide. Bliv klædt på til opgaven med denne kursuspakke.

Demenssygdom medfører nedsat kognitiv funktion, som på forskellig vis påvirker mestringsevnen og egenomsorgen. Derfor kan mennesker med demens fx have svært ved at give udtryk for helbredsproblemer og vil ofte være ude af stand til at handle hensigtsmæssigt i forhold til disse, hvilket kan true deres helbred og trivsel.

Derudover er de fx også særligt følsomme overfor visse lægemidler, får lettere infektioner, har sværere ved at varetage mund- og tandhygiejne og har ofte også dysfagi (tygge-synkebesvær). Alle områder, som kan true sundheden yderligere.

Sygepleje til mennesker med demens indeholder derfor komplekse og udfordrende opgaver, der stiller særlige krav til det sundhedsfaglige personales kompetencer, så helbredsproblemerne bliver identificeret og håndteret i tide og på en hensigtsmæssig måde. 

Kurset er en samlet pakke, der består af fire onlinemoduler á to timers varighed. Der er mulighed for at stille spørgsmål og kommentere via chatfunktionen. Du modtager et teams-link i ugen op til kurset.

Hanne Friberg, uddannelseskonsulent, Nationalt Videnscenter for Demens, er mødeleder på alle fire onlinekurser.

Målgruppe
Social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, demensressourcepersoner og andre sundhedsfaglige medarbejdere med interesse for emnet. 

Det får du ud af kurset:

  • Indsigt i og forståelse for, at helbredsproblemer hos mennesker med demens er sværere at identificere, og du får inspiration til at kunne håndtere disse problemstillinger i din egen praksis.
  • Viden om god praksis, og hvad forskningen siger om forskellige fysiske helbredsproblemer hos mennesker med demens.
  • Forståelse for særlige sygeplejeudfordringer i forhold til infektioner, medicin, smerter, ernæring, dysfagi samt mund- og tandsundhed for mennesker med demens.

Program // modul 1 // 27. august

13.45-14.00

Indtjekning på digital platform

14.00-16.00

Håndtering af fysiske helbredsproblemer og medicinsk behandling af somatisk sygdom. Elsebeth Glipstrup og Tove Buk, uddannelseskonsulenter, Nationalt Videnscenter for Demens. 
Der vil være et kvarters pause undervejs

Program // modul 2 // 10. september

13.45-14.00

Indtjekning på digital platform

14.00-16.00

Delirium og smerter. Elsebeth Glipstrup og Tove Buk, uddannelseskonsulenter, Nationalt Videnscenter for Demens. 
Der vil være et kvarters pause undervejs

Program // modul 3 // 23. september

13.45-14.00

Indtjekning på digital platform

14.00-16.00

Mund- og tandsundhed ved demens. Birita Ellefsen, tandlæge, ph.d., studielektor, Institut for odontologi og oral sundhed, AU. 
Der vil være et kvarters pause undervejs

Program // modul 4 // 8. oktober

13.45-14.00

Indtjekning på digital platform

14.00-16.00

Ernæringsproblemer og dysfagi ved demenssygdom. Annette Kjærsgaard, privatpraktiserende ergoterapeutisk specialist og ph.d. i dysfagi. 
Der vil være et kvarters pause undervejs

Oprettet: