Ny e-learning klæder hospitalslæger på til at hjælpe patienter med demens
Personer, der lever med en demenssygdom, har mange kontakter med hospitalet. Derfor vil man som læge på et hospital, næsten uanset i hvilket speciale man arbejder, møde patienter med demens. Vores nye kursus er bygget op omkring nogle af de konkrete situationer og udfordringer, hospitalslæger kan opleve, når de varetager udredning og behandling af patienter, som ud over den aktuelle sygdom også har demens. På kurset bliver man fx præsenteret for forskellige redskaber og tilgange, som man vil kunne bruge for at sikre et godt behandlingsforløb for patienter med demens.
- Kristian Steen Frederiksen, overlæge i Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet, medforfatter og ansvarlig for kursets faglige indhold.
Patienter med demens har brug for individuelle hensyn
Patienter med demens skal som udgangspunkt have samme behandling som alle andre, og derfor skal undersøgelser og behandling ofte foregå på et hospital. Men da patienter med demens kan være kognitivt svækkede, kan de have svært ved at følge almindelige instruktioner. Desuden har de øget risiko for at få komplikationer og at miste færdigheder i forbindelse med en indlæggelse. For at sikre, at patienter med demens får de bedst mulige behandlingsforløb, er det afgørende, at hospitalslægen kender til demenssygdommen og tager individuelle hensyn til de udfordringer, der kan følge med.
Patienter med demens har særlige behov og har ofte brug for støtte og hjælp, når de er på hospitalet. De har ofte nedsat sygdomsindsigt og svært ved at kommunikere og italesætte, hvad de oplever. For eksempel kan de give udtryk for smerte ved at blive udadreagerende og føle stor utryghed ved en ny læge.
Derfor har Nationalt Videnscenter for Demens udviklet et nyt praksisnært e-learning-kursus målrettet hospitalslæger, der ikke beskæftiger sig med udredning af demens, men møder patienter med demens eller anden kognitiv svækkelse, som kommer på hospitalet af andre årsager.
Fokus på konkrete udfordringer
Kurset giver en introduktion til demens og sætter derefter fokus på nogle af de konkrete udfordringer, læger kan opleve i mødet med patienter med demens.
I løbet af kursets tre moduler lærer man blandt andet om
- de hyppigste demenssygdomme
- selvbestemmelse, habilitet og samtykke
- kognitive symptomer og særlige udfordringer på hospital
- personcentreret tilgang og kommunikation ved demens
- særlig opmærksomhed ved medicinsk behandling
- adfærdsændringer og psykiske symptomer
- delirium.
ABC Demens for hospitalslæger består af tre moduler af hver 20 minutters varighed. Find det gratis kursus her.