Mistede livsminder kan være tidligt tegn på Alzheimer

Af Kasper Jørgensen
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Svækkelse af personlige minder knyttet til egen livshistorie – også kaldet selvbiografisk hukommelse – kan udgøre et tidligt symptom på Alzheimers sygdom. Det bekræfter et nyt dansk studie.
Neuropsykologisk test
Foto: Tomas Bertelsen

Personer med Alzheimers sygdom oplever forringelse af flere forskellige aspekter af deres hukommelse, herunder selvbiografisk hukommelse.

Betegnelsen henviser til de personlige minder, som alle mennesker har vedrørende deres egen livshistorie. Det kan være erindringer fra barndom, ungdom eller voksenliv, hvordan man fejrede sin seneste fødselsdag, eller hvad man foretog sig under sin seneste ferie.

Alzheimers sygdom har en årelang såkaldt præklinisk fase, hvor der ved hjælp af biologiske markører kan påvises tiltagende sygdomsforandringer i hjernen, men hvor patienterne stadig præsterer normalt på standardiserede neuropsykologiske tests og stort set ikke oplever nogen symptomer.

Tre patientgrupper

I forbindelse med et ph.d.-projekt om mulige svigt i personlig hukommelse og selvopfattelse i de tidligste faser af Alzheimers sygdom har danske forskere undersøgt selvbiografisk hukommelse blandt henholdsvis 17 patienter med Alzheimers sygdom i let grad, 17 patienter med amnestisk mild cognitive impairment (MCI) og 17 patienter med subjektiv kognitiv svækkelse.

Betegnelsen ’amnestisk MCI’ refererer til en tilstand, hvor patienten er præget af målbar, om end let kognitiv svækkelse, herunder svækkelse af hukommelsen, mens ’subjektiv kognitiv svækkelse’ henviser til en tilstand, hvor pågældende oplever svækkelse af det kognitive funktionsniveau, men samtidig klarer sig upåfaldende ved neuropsykologisk testning.

Alle patienter blev rekrutteret via Rigshospitalets Hukommelsesklinik. Der indgik endvidere en kontrolgruppe på 30 kognitivt intakte personer i projektet.

Tidlig hukommelsessvækkelse

Selvbiografisk hukommelse blev undersøgt ved hjælp af henholdsvis en test og et spørgeskema, der begge forsøger at måle antallet af specifikke detaljer, som forsøgspersonen kan huske om konkrete livshistoriske begivenheder.

Eksempelvis: ”Hvad var det bedste ved din seneste ferierejse?” eller ”Hvad foretog du dig ved midnat seneste nytårsaften?”

Resultaterne viste, at alle tre patientgrupper klarede sig dårligere end kontrolgruppen på både test og spørgeskema.

For patienter med Alzheimers sygdom og patienter med amnestisk MCI var der tale om en statistisk signifikant forringelse, mens der for patienter med subjektiv kognitiv svækkelse var tale om en ikke-signifikant forringelse sammenlignet med kontrolgruppen.

Resultaterne er i tråd med, hvad der er påvist i tidligere studier, og de bekræfter, at selvbiografisk hukommelse kan være påvirket i den helt tidlige, prækliniske fase af Alzheimers sygdom.