Lidt færre ældre med demens behandles med antipsykotisk medicin

Sidste år sås et diskret fald i andelen af ældre borgere med demens i behandling med antipsykotisk medicin. Selvom udviklingen ser ud til at gå i den rigtige retning, er der stadig en lang vej, før målsætningen om at halvere forbruget frem mod 2025 er opfyldt.
Ifølge en ny opgørelse var der i 2023 et diskret fald i andelen af ældre borgere med demens, der fik antipsykotisk medicin. Men der er stadig lang vej, før målsætningen om at halvere forbruget frem mod 2025 er opfyldt
Ifølge en ny opgørelse var der i 2023 et diskret fald i andelen af ældre borgere med demens, der fik antipsykotisk medicin. Men der er stadig lang vej, før målsætningen om at halvere forbruget frem mod 2025 er opfyldt.

En styrket indsats for kronikere og ældre patienter udgør et af de otte nationale mål for bedre kvalitet, sammenhæng og lighed i det danske sundhedsvæsen. Et af delmålene drejer sig om at nedbringe andelen af ældre borgere (65+ år) med demens, der er i behandling med antipsykotisk medicin. I praksis er dette opgjort ved at registrere andelen af ældre borgere med demens, der inden for et givent kalenderår har indløst mindst én recept på antipsykotisk medicin. 

På landsplan var 19 % af de ældre borgere med demens i antipsykotisk behandling i 2023, hvilket er et marginalt fald i forhold til 2022, hvor andelen var 19,6 %. Region Nordjylland og Region Sjælland lå under landsgennemsnittet med henholdsvis 15,9 % og 16 % i antipsykotisk behandling, mens Region Hovedstaden og Region Syddanmark lå over landsgennemsnittet med henholdsvis 19,3 % og 21,6 % i behandling.

Stor kommunal variation

På kommunalt plan sås betydelig variation i andelen af ældre borgere med demens i behandling med antipsykotisk medicin. De fem kommuner med den laveste andel var Odder Kommune (7,2 %), Faxe Kommune (9,7 %), Morsø Kommune (11,2 %), Guldborgsund Kommune (11,6 %) og Roskilde Kommune (12 %). Faxe, Guldborgsund og Roskilde Kommune ligger i Region Sjælland, Odder Kommune ligger i Region Midtjylland og Morsø Kommune ligger i Region Nord.

I den modsatte ende af skalaen lå Tønder Kommune, hvor 31,3 % af de ældre borgere med demens var i antipsykotisk behandling, Sønderborg Kommune (28,6 %), Aabenraa Kommune (26,2 %), Ringkøbing-Skjern Kommune (26,1 %) og Ringsted Kommune (26 %). Tønder, Sønderborg og Aabenraa Kommune ligger i Region Syddanmark, Ringkøbing-Skjern Kommune ligger i Region Midtjylland og Ringsted Kommune ligger i Region Sjælland. Data for landets to mindste kommuner, Samsø og Læsø Kommune, er ikke umiddelbart tilgængelige.

Andelen kan nedbringes

Resultaterne fremgår af den årlige rapport ’Nationale mål for sundhedsvæsnet’, der udgives i et samarbejde mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. Rapporten giver ikke nogen forklaring på, hvordan andelen af ældre borgere med demens i antipsykotisk behandling kan variere med mere end en faktor fire (fra ca. 7 % til 31 %) på tværs af kommunerne. En væsentlig del af forklaringen ligger formentlig i lokal behandlingspraksis og tradition. Men som tallene for Odder, Faxe, Morsø, Guldborgsund og Roskilde Kommune indikerer, er det principielt muligt at nedbringe andelen af ældre borgere med demens i behandling med antipsykotika til 10-12 %.