Stor international variation i forbrug af antipsykotisk medicin blandt ældre

Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Ordination af antipsykotiske lægemidler til ældre varierer med en faktor fem eller mere på tværs af OECD-landene ifølge en nylig rapport. Tallene indikerer, at uhensigtsmæssig brug af antipsykotisk medicin til ældre fortsat er udbredt på trods af politiske målsætninger om at mindske forbruget.
Man forventer, at antallet af mennesker med demens i OECD-landene vokser fra de nuværende cirka 21 millioner til næsten 32 millioner i 2040. Det svarer til en stigning på rundt regnet 50 %
Man forventer, at antallet af mennesker med demens i OECD-landene vokser fra de nuværende cirka 21 millioner til næsten 32 millioner i 2040. Det svarer til en stigning på rundt regnet 50 %.

OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) er en international organisation overvejende bestående af lande, der bekender sig til demokrati og markedsøkonomi. OECD udgav for nylig rapporten Health at a Glance 2023, der sammenligner nøgleindikatorer for befolkningernes sundhed og sundhedssystemets præstationer på tværs af medlemslande. Rapporten giver blandt andet indblik i nationale forskelle med hensyn til sundhedsstatus, helbredsmæssige risikofaktorer samt befolkningernes adgang til og kvalitet af pleje- og sundhedsressourcer.

OECD-rapporten indeholder et afsnit om aldring og ældrepleje, hvor en række nøgletal om demens fremlægges. Alder udgør fortsat den stærkeste risikofaktor for demens. Efterhånden som befolkningerne bliver ældre, forventes antallet af mennesker med demens også at stige. Udviklingen drives især af den andel af befolkningen, der er 80 år eller ældre. De OECD-lande, der har nogle af verdens ældste befolkninger – herunder Japan, Italien og Tyskland – menes allerede i dag at have den højeste andel af personer med demens. Antallet af mennesker med demens i medlemslandene forventes at vokse fra de nuværende cirka 21 millioner til næsten 32 millioner i 2040 svarende til en stigning på rundt regnet 50 %.

Dystre fremskrivninger

Det anslås, at gennemsnitligt 15 personer pr. 1.000 indbyggere på tværs af OECD-landene havde demens i 2021. I ni OECD-lande menes mere end 18 personer pr. 1.000 indbyggere at have demens.

Hvis fremskrivningerne holder stik, kan 12 OECD-medlemslande forvente en forekomst af demens på mindst 25 personer pr. 1.000 indbyggere i 2040. Det drejer sig primært om en række østeuropæiske lande samt Finland, Italien og Portugal. De mest dystre prognoser knytter sig til Japan, Letland og Slovenien, hvor mere end 30 personer pr. 1.000 indbyggere forventes at have demens i 2040.

Antipsykotisk medicin til ældre

Rapporten indeholder også data om brug af antipsykotisk medicin til personer fra 65-års alderen og opefter. Tallene indikerer, at uhensigtsmæssig brug af antipsykotisk medicin blandt ældre fortsat er udbredt på trods af, at det er en politisk prioritet for mange OECD-lande – herunder Danmark – at reducere forbruget.

På tværs af 15 OECD-lande med sammenlignelige data modtog i gennemsnit mere end 5 % af ældrebefolkningen en recept på antipsykotisk medicin. Ordination af antipsykotiske lægemidler varierer med en faktor fem eller mere på tværs af OECD-landene – fra blot 16 recepter pr. 1.000 ældre i Sverige til mere end 90 recepter pr. 1.000 ældre i Irland.

Det fremgår endvidere, at den aldersstandardiserede hyppighed af ordination af antipsykotisk medicin er højere for kvinder end for mænd i alle OECD-lande. På tværs af 19 OECD-lande var det i gennemsnit 25 % mere sandsynligt for en ældre kvinde at få ordineret antipsykotisk medicin end for en ældre mand. Desværre indeholder rapporten ikke specifikke oplysninger om forbrug af antipsykotisk medicin til mennesker med demens.