Status på afprøvning af lægemidler mod Alzheimers sygdom

Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Ifølge den årlige statusrapport om udvikling af nye lægemidler mod Alzheimers sygdom er der aktuelt omkring 164 forskningsprojekter i gang, der afprøver sammenlagt 127 forsøgslægemidler. Det er færre projekter og lægemidler end for et år siden, men til gengæld er to nye lægemidler langt om længe blevet godkendt i USA.
Hvert år bliver der udgivet en oversigtsrapport om nye lægemidler mod Alzheimers sygdom i fagtidsskriftet Alzheimers & Dementia. Formålet er at beskrive udviklingen i de typer af forsøgslægemidler, der er under udvikling og afprøvning
Hvert år bliver der udgivet en oversigtsrapport om nye lægemidler mod Alzheimers sygdom i fagtidsskriftet Alzheimers & Dementia. Formålet er at beskrive udviklingen i de typer af forsøgslægemidler, der er under udvikling og afprøvning.

To nye lægemidler mod Alzheimers sygdom, aducanumab og lecanemab, er inden for de seneste par år blevet godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder og et tredje lægemiddel, donanemab, er i øjeblikket ved at blive vurderet. Der er tale om en ny type lægemidler, der påvirker sygdomsprocesserne bag alzheimer, også kaldet sygdomsmodificerende lægemidler. På vore breddegrader er Det Europæiske Lægemiddelagentur aktuelt i færd med at tage stilling til lecanemab og donanemab.

Globalt set er der registreret i alt 164 forskningsprojekter, der omfatter afprøvning af 127 forskellige lægemidler mod Alzheimers sygdom eller mod de neuropsykiatriske symptomer, der kan ledsage sygdommen. Ud af de 164 projekter er der 48 projekter i fase 3, 90 projekter i fase 2 og 26 projekter i fase 1, hvilket udgør den sidste fase, før der tages stilling til, om der skal ansøges om godkendelse af lægemidlet. Flertallet af forsøgslægemidlerne (76 %) i de kliniske forsøg er af den sygdomsmodificerende slags, mens et mindretal af projekterne afprøver midler til at styrke det kognitive funktionsniveau eller lægemidler til behandling af neuropsykiatriske symptomer.

Mere end 50.000 forsøgspersoner

Sammenlignet med situationen i starten af 2023 er der aktuelt færre forskningsprojekter i gang (164 i 2024 mod 187 i 2023), færre forsøgslægemidler under afprøvning (127 mod tidligere 141), færre nye kemiske stoffer (88 mod tidligere 101), men omtrent samme antal genbrugte lægemidler (39 mod tidligere 40).

Rekruttering af deltagere til afprøvningerne udgør en af de store udfordringer, idet projekterne aktuelt involverer mere end 50.000 personer. Det tager i gennemsnit lidt over 2 år at rekruttere tilstrækkeligt mange deltagere til et fase 1-forsøg, 2,5 år at rekruttere deltagere til et fase 2-forsøg og mere end 3 år at rekruttere deltagere til et fase 3-forsøg.

Den årlige oversigtsrapport om nye lægemidler mod Alzheimers sygdom blev publiceret i fagtidsskriftet Alzheimers & Dementia i april 2024. Formålet med oversigtsrapporterne, der udarbejdes af en arbejdsgruppe ledet af neurologen Jeffrey Cummings, er at beskrive udviklingen i de typer af forsøgslægemidler, der er under udvikling og afprøvning, og de biologiske sygdomsprocesser, der er i sigtekornet for lægemidlerne.

Arbejdsgruppen anvender oplysninger fra en online-database over lægemiddelforsøg, www.clinicaltrials.gov, der registrerer alle igangværende kliniske lægemiddelforsøg for alzheimer og mild cognitive impairment (MCI). Ikke-farmakologiske behandlingstiltag såsom forsøg med fysisk træning eller interventioner vedrørende livsstil er ikke inkluderet i rapporten.