Samtidig brug af flere typer psykofarmaka giver flere hospitalsindlæggelser

Af Kasper Jørgensen og Rebekka Falsing
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Hvis ældre med demens får benzodiazepiner i kombination med antipsykotisk medicin, stiger risikoen for, at de bliver indlagt på hospitaler med over 50 %. Det viser et stort dansk registerstudie.
Pix

Der har vist sig en sammenhæng mellem behandling med flere typer psykofarmaka og antal hospitalsindlæggelser blandt mennesker med demens. Det viser et stort dansk registerstudie med knap 29.000 deltagere.

Studiet undersøgte konkret behandlingen af mennesker med demens med benzodiazepiner, antidepressiv og antipsykotisk medicin på den ene side og risikoen for efterfølgende hospitalsindlæggelse og hoftebrud på den anden side.

Neuropsykiatriske symptomer som depression, apati, ængstelse, hallucinationer, vrangforestillinger og forstyrrelser i adfærd forekommer hyppigt blandt ældre med demens. Symptomerne kan være så belastende både for patienterne og deres omgivelser, at det giver anledning til behandling med psykofarmaka. Typisk er der tale om antidepressiv medicin, benzodiazepiner og i svære tilfælde også antipsykotisk medicin.

Flere indlæggelser

Konklusionen på undersøgelsen er, at behandling af ældre med demens med benzodiazepiner i kombination med antipsykotisk medicin er associeret med ca. 55 % øget risiko for hospitalsindlæggelse inden for det næste halve år, hvis man sammenligner med behandling med antipsykotisk medicin alene (justeret hazard ratio: 1,55; 95 % konfidensinterval 1,29-1,86).

Kombineret behandling med de to typer psykofarmaka så også ud til at øge risikoen for hoftefraktur, men sammenhængen var lige knap signifikant (justeret hazard ratio: 1,50; 95 % konfidensinterval 0,99-2,26).

Kombinationen af antidepressiv og antipsykotisk behandling var associeret med en mindre, men ikke-signifikant øgning af risikoen for efterfølgende hospitalsindlæggelse (justeret hazard ratio: 1,14; 95 % konfidensinterval 0,98-1,33), og havde ikke indflydelse på risikoen for hoftefraktur.

Ikke-farmakologiske interventioner

Forskerne gør i deres publikation opmærksom på, at både hospitalsindlæggelse og hoftefraktur udgør alvorlige komplikationer til behandling med psykofarmaka.

De anbefaler derfor en omhyggelig overvågning af patienterne med henblik på at vurdere effekten af antipsykotisk behandling og mindske risikoen for komplikationer.

Resultaterne af det aktuelle studie understøtter eksisterende retningslinjer fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at ikke-farmakologiske interventioner som fx musikterapi udgør førstevalg ved behandling af neuropsykiatriske symptomer. Desuden anbefaler de, at kombinationsbehandling med antipsykotisk medicin og benzodiazepiner bør begrænses og i givet fald monitoreres tæt.

Hvem deltog i studiet?

Forskerne analyserede registerdata vedrørende alle indbyggere i Danmark fra 65-årsalderen og opefter, der fik en demensdiagnose i perioden januar 2000 til december 2015.

Det drejer sig om godt 116.000 patienter, hvoraf godt 34.000 havde påbegyndt antipsykotisk behandling efter demensdiagnosen. Efter eksklusion af patienter, der for nyligt havde været i antipsykotisk behandling, endte studiepopulationen på knap 29.000 deltagere.