Samarbejde, der skal nedbringe forbruget af antipsykotika til mennesker med demens, har taget et vigtigt skridt fremad

Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Af læger, til læger. Det er essensen af et samarbejde mellem Nationalt Videnscenter for Demens og KiAP, der skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens.
Udviklingen den nye klyngepakke sker med afgørende hjælp fra en klinisk ekspertgruppe, der primært består af praktiserende læger. Her er gruppen samlet for første gang i Nationalt Videnscenter for Demens
Udviklingen den nye klyngepakke sker med afgørende hjælp fra en klinisk ekspertgruppe, der primært består af praktiserende læger. Her er gruppen samlet for første gang i Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet.

KiAP (Kvalitet i Almen Praksis) er en organisation, der understøtter alment praktiserende lægers kvalitetsarbejde. Det gør de blandt blandt andet gennem udvikling af klyngepakker, der indeholder data og viden om et bestemt emne.

Og det er netop en klyngepakke og en række værktøjer målrettet almen praksis om antipsykotisk medicin til mennesker med demens, der er ved blive udviklet af KiAP og Nationalt Videnscenter for Demens. Udviklingen sker med afgørende hjælp fra en klinisk ekspertgruppe, der primært består af praktiserende læger.

Ekspertgruppen var i denne uge samlet til møde for første gang for at give deres input til projektet. For i bestræbelsen på at udvikle en klyngepakke, som lægerne kan bruge til at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens, er det vigtigt at bringe netop deres erfaringer i spil.

”Vi glæder os over at have taget et vigtigt skridt fremad i processen med at udvikle en ny klyngepakke til læger i almen praksis, og at ekspertgruppen har givet deres første input til arbejdet. For vi kan ikke udvikle en klyngepakke til læger i almen praksis uden at inddrage dem, fordi kun de kender hverdagen og udfordringerne,” siger programleder i Nationalt Videnscenter for Demens, Ann Nielsen.

Vi læger i almen praksis ved, hvordan lægernes hverdag ser ud og kender omstændighederne ved udskrivelse af antipsykotika. Som læger tænker vi i patient-cases – altså vores kendskab til den enkelte patients liv, patientens symptomer og den samlede situation, som patienten befinder sig i – og det narrativ ønsker vi at bringe i spil i den nye klyngepakke. Det tror vi vil hjælpe lægerne til at vurdere, hvornår man skal udskrive medicinen, og hvornår man ikke skal.

At få input fra mine kolleger i den kliniske ekspertgruppe er guld værd, for at vi får udviklet nogle brugbare værktøjer. Jeg glæder mig allerede, til vi skal mødes igen i foråret.
Praktiserende læge og KiAP konsulent
Palle Mark Christensen

Der bliver også udviklet en praksispakke, så den enkelte lægepraksis kan arbejde med emnet uafhængigt af deres klynge. Det og meget mere kan du læse mere om i den nyhed, vi bragte i sommer om samarbejdet mellem KiAP og Nationalt Videnscenter for Demens og udviklingen af den nye klyngepakke. Læs nyheden her.

Medlemmerne af den kliniske ekspertgruppe

  • Praktiserende læge Hanne Skjernaa, Helsinge 
  • Praktiserende læge Liselotte Hjelm Kristensen, Herning 
  • Praktiserende læge Jonas Strunge, Middelfart 
  • Praktiserende læge Line Munch-Petersen, Brøndby 
  • Praktiserende læge Anita Mink, Frederiksberg 
  • Plejehjemsleder Anders Christensen, Roskilde 
  • Demenskoordinator Sussie Nøhr, Bornholm 
  • Gerontopsykiater Lone Jensen, Region Nordjylland