Medicinsk kosttilskud dæmper ikke demensudvikling
Det medicinske kosttilskud Souvenaid blev udviklet af et hollandsk firma midt i 00’erne og indeholder en skønsom blanding af vitaminer, mineraler og næringsstoffer, der alle menes at udgøre byggesten i hjernecellernes synaptiske membraner.
Hovedingredienserne er docosahexaensyre, eicosapentaensyre, fosfolipider, kolin, uridinmonofosfat, E-vitamin, selen, B12 og B6 vitamin B12 samt folsyre. Ideen bag indtagelse af disse næringsstoffer er, at dannelsen af synapser er forstyrret ved Alzheimers sygdom, måske som følge af et utilstrækkeligt indhold af sådanne ingredienser i kosten. Souvenaid markedsføres i form af en yoghurtlignende drik, der skal indtages en gang i døgnet efter samråd med en læge.
Systematisk litteraturgennemgang
Det uafhængige, videnskabelige Cochrane-netværk har foretaget en systematisk søgning efter lodtrækningsbaserede placebokontrollerede kliniske forsøg vedrørende effekten af Souvenaid for personer med Alzheimer eller mild cognitive impairment (MCI) forårsaget af Alzheimer og sammenfattet resultaterne i et såkaldt Cochrane-review.
Der blev identificeret tre studier med til sammen godt 1.000 deltagere. To af studierne undersøgte effekten af Souvenaid på personer med demens igennem en behandlingsperiode af et halvt års varighed. Det ene af de to studier inkluderede 527 deltagere med demens i let til moderat grad forårsaget af Alzheimer og det andet studie inkluderede 259 deltagere med let demens forårsaget af Alzheimer. Det tredje studie undersøgte virkningen af Souvenaid igennem to år på 311 personer med MCI.
Lille eller ingen effekt
Selvom de tre studier var af god kvalitet, var de metodemæssigt set for forskellige til, at det var muligt at kombinere deres resultater i en såkaldt meta-analyse.
Resultaterne fra MCI-studiet tyder ifølge reviewerne ikke på, at risikoen for at udvikle demens igennem en toårig periode påvirkes af, om man indtager Souvenaid eller placebo. Souvenaid havde en lille eller slet ingen effekt på tests af hukommelse eller andre kognitive færdigheder for personer med MCI ved to års behandling samt for personer med let til moderat Alzheimerdemens ved et halvt års behandling. Tilsvarende havde Souvenaid en lille eller ingen effekt på det praktiske funktionsniveau i hverdagen for personer med let til moderat demens.
Kombineret effektmål
To af studierne anvendte et effektmål, der kombinerer kognitive og praktiske færdigheder. På dette kombinerede effektmål var der sandsynligvis en beskeden effekt af Souvenaid for personer med MCI ved to års behandling, men ikke for personer med let til moderat Alzheimerdemens ved et halvt års behandling.
Studierne rapporterede kun et fåtal af bivirkninger. To af studierne var finansieret af producenten af Souvenaid og det tredje studie var finansieret af fondsmidler. Gruppen af forskere bag det aktuelle Cochrane-review er for flertallets vedkommende ansat ved Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg i Tyskland.