Flere oplysninger om ny medicin mod Alzheimers sygdom

Af Kasper Jørgensen
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Et nyt forsøgslægemiddel mod Alzheimers sygdom, donanemab, bremser tempoet i sygdommens udvikling med omkring en tredjedel. Virkningen er størst, hvis lægemidlet gives tidligt i sygdomsforløbet, hvor patienterne kun har udviklet lette kognitive symptomer.
Donanemab, der er et nyt forsøgslægemiddel mod Alzheimers sygdom, bremser tempoet i sygdommens udvikling med omkring en tredjedel
Donanemab, der er et nyt forsøgslægemiddel mod Alzheimers sygdom, bremser tempoet i sygdommens udvikling med omkring en tredjedel.

I maj 2023 omtalte vi her på hjemmesiden lovende resultater vedrørende forsøgslægemidlet donanemab mod Alzheimers sygdom. I mellemtiden har forskere fra blandt andet medicinalvirksomheden Eli Lilly fremlagt detaljeret dokumentation for effekten af donanemab i en videnskabelig artikel publiceret i det ansete fagtidsskrift Journal of the American Medical Association.

Donanemab er blevet afprøvet i det randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede kliniske multicenterforsøg, the TRAILBLAZER-ALZ 2 trial, der inkluderede 1.736 deltagere i alderen 60 til 85 år med Alzheimers sygdom i tidlig fase. Den ene halvdel af deltagerne fik donanemab i op til 18 måneder, og den anden halvdel fik placebo.

Mindsker amyloid i hjernen

Donanemab virker ligesom lecanemab, der for nylig blev godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder, ved at mindske forekomsten af proteinophobninger i hjernen kendt som amyloide plaques, der menes at bidrage til udviklingen af Alzheimers sygdom.

TRAILBLAZER-forsøget undersøgte også forekomsten af proteinet tau i hjernen, der ligesom amyloid ophobes ved alzheimer og menes at medføre kognitiv svækkelse. Ved at sænke niveauet af amyloid i hjernen kan donanemab formentlig bidrage til at bremse spredningen af tau.

Forekomsten af tau blev undersøgt ved hjælp af en særlig type PET-scanning med et sporstof for proteinet. Da niveauet af tau, udtrykt ved såkaldte tau-fibriller, i hjernecellerne har en høj overensstemmelse med kognitive symptomer, er det en præcis metode til at vurdere graden af sygdom blandt forsøgsdeltagerne.  

Opbremsning af sygdomsudvikling

Blandt forsøgsdeltagere med lave eller moderate niveauer af tau i hjernen viste donanemab sig at forsinke udviklingen af Alzheimers sygdom med ca. 35 %, hvilket kan oversættes til en opbremsning i sygdommen med omkring 4½ til 7½ måned.

Hvis man inkluderer patienter med høje niveauer af tau – det vil sige patienter med mere fremskreden alzheimer – bremsede donanemab sygdomsudviklingen med 22 til 29 % afhængigt af hvilket effektmål, man ser på (læs mere om effektmål i artiklen om donanemab fra maj 2023).

Blandt 214 deltagere med let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment, MCI), der udgør den tidligste fase af Alzheimers sygdom, bremsede donanemab sygdomsudviklingen med mellem 46 % og 60 % – igen afhængigt af det anvendte effektmål.

Blandt deltagere under 75 år bremsede donanemab sygdomsudviklingen med 48 %, og blandt deltagere over 75 år blev sygdomsudviklingen bremset med 25 til 29 % afhængigt af effektmålet.

Samlet set peger resultaterne i retning af, at lægemidlet har størst effekt i den tidlige fase af Alzheimers sygdom og blandt patienter, der ikke er alt for langt oppe i årene.

Flere bivirkninger

Deltagere, der fik donanemab, fik flere bivirkninger end deltagere, der fik placebo – herunder hævelser og blødninger i hjernevævet. I løbet af det 18-måneders forsøg var der 16 dødsfald i donanemab-gruppen, hvoraf tre blev anset for at være direkte relateret til behandlingen.

Næsten 37 % af deltagerne i donanemab-gruppen fik hævelser eller blødninger i hjernen sammenlignet med omkring 15 % af de deltagere, der fik placebo.

Sideløbende med publikationen af de ny resultater vedrørende donanemab blev resultaterne fremlagt på Alzheimers Association International Conference (AAIC) i Amsterdam.