Europæisk vejledning i tværkulturel demenspleje
Antallet af personer med anden etnisk baggrund i de europæiske lande er støt stigende i disse år. Indvandringen fra tredjeverdenslande til Europa tog for alvor fart i slutningen af forrige århundrede og mange indvandrere er nu nået op i en aldersklasse, hvor risikoen for at få demens er betydelig.
Alzheimer Europe forventer ikke mindre end en 7-dobling af antallet af personer med demens fra etniske minoriteter indenfor de næste 40 år. Personer med demens fra etniske minoriteter er som gruppe betragtet relativt mindre tilbøjelige til at tage imod offentlige pleje- og støtteforanstaltninger. Ældrepleje opfattes måske som et internt familieanliggende, der kan mangle viden om offentlige pleje- og støtteforanstaltninger eller demens kan være omgærdet af fordomme, skam og stigma blandt de pårørende.
Viden og kompetencer
Alzheimer Europe forsøger at imødegå disse udfordringer i en ny engelsksproget vejledning, Intercultural dementia care, der primært henvender sig til ansatte indenfor ældreplejen. Vejledningen sigter mod at styrke de ansattes viden og kompetencer, så de bedre bliver i stand til:
- at give personer fra forskellige etniske minoriteter kulturelt tilpasset og forståelig viden om demens og om tilgængelige pleje- og støtteforanstaltninger
- at sikre, at personer fra etniske minoriteter forstår, at demens skyldes sygdom, og at det offentlige tilbyder støtte og pleje til personer med demens og deres pårørende
- at afklare, hvilke typer pleje- og støtteforanstaltninger, der er mest relevante, og om nødvendigt tilpasse eksisterende foranstaltninger eller udvikle ny tiltag, der afspejler de særlige behov og ønsker, som personer fra etniske minoritetsgrupper har
- at udvikle kulturel viden, opmærksomhed og kompetence gennem en løbende læreproces og udveksling mellem ansatte i ældreplejen og personer fra etniske minoriteter.
Alzheimer Europe understreger, at en person med demens ikke kan reduceres til at være en repræsentant for den etniske gruppe, som vedkommende tilhører, idet enhver person med demens bør opfattes som et individ i sin egen ret. Det er med andre ord vigtigt at fastholde perspektivet på personcentreret omsorg, også når det drejer sig om personer med demens med anden etnisk baggrund.
Anbefalinger til beslutningstagere
Parallelt med vejledningen i tværkulturel demenspleje udgives også en 4-siders informationspjece til beslutningstagere indenfor ældreplejen – en såkaldt policy briefing – der indeholder en række anbefalinger om, hvordan man bl.a. imødegår forskelsbehandling og ulighed i sundhed associeret med etnisk tilhørsforhold.