Dansk spørgeskema for kognitiv svækkelse afprøvet i Kina

Af Kasper Jørgensen
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Et dansk udviklet spørgeskema om symptomer på kognitiv svækkelse og demens er blevet afprøvet på en stikprøve af den kinesiske ældrebefolkning. Resultaterne tyder på at spørgeskemaet har robuste måleegenskaber og udgør et pålideligt og let anvendeligt værktøj til vurdering af deltagernes kognitive status i befolkningsundersøgelser.

Spørgeskemaet Brief Assessement of Impaired Cognition Questionnaire, der er bedre kendt under forkortelsen BASIC-Q, blev udviklet i forbindelse med den Nationale Demenshandlingsplan som et nyt værktøj til rettidig opsporing af kognitiv svækkelse og demens. BASIC-Q kombinerer tre typer af oplysninger: 1) spørgsmål til patienten selv om, hvordan hukommelsen fungerer i hverdagen, 2) orientering i tid og egne data, og 3) spørgsmål til en nær pårørende om, hvordan patienten fungerer sammenlignet med for et par år siden.

Over 2.000 deltagere

BASIC-Q blev primært afprøvet i 2019 på danske demensudredningsenheder, hvor spørgeskemaet viste sig velegnet til at skelne mellem raske kontrolpersoner og patienter med kognitiv svækkelse. I forbindelse med det primære valideringsstudie blev der udarbejdet en engelsk version af BASIC-Q. I starten af 2021 blev det engelske spørgeskema oversat til kinesisk af forskere ved Xiangya School of Public Health i Changsha i det centrale Kina og derefter tilbageoversat til engelsk for at sikre, at oversættelsen var præcis. I perioden marts til maj 2021 blev BASIC-Q afprøvet på 2.144 personer i alderen 60-95 år i provinshovedstaden Jinan i det østlige Kina. Ud over BASIC-Q gennemførte deltagerne også den kinesiske udgave af Mini-Mental State Examination (MMSE).

Det store datamateriale gav forskerne mulighed for at undersøge BASIC-Q’s strukturelle validitet ved hjælp af såkaldt faktoranalyse. Eksplorativ faktoranalyse baseret på den ene halvdel af deltagerne afslørede en tre-faktor struktur svarende til de tre typer af oplysninger (selvrapportering, orientering, spørgsmål til pårørende), som BASIC-Q indeholder. Tre-faktor strukturen blev bekræftet ved en efterfølgende konfirmativ faktoranalyse baseret på den anden halvdel af deltagerne.

Robuste måleegenskaber

BASIC-Q udviste en signifikant positiv korrelation med MMSE svarende til at de begge instrumenter belyser kognitiv status hos deltagerne. Den tidsmæssige stabilitet af BASIC-Q blev undersøgt ved at gentage spørgeskemaet for 129 deltagere med to ugers mellemrum. Der sås en såkaldt test-retest reliabilitet på 0,95, hvilket indikerer en høj grad af overensstemmelse mellem de to målinger.

Forskerne undersøgte den såkaldte målingsinvarians af BASIC-Q på tværs af faktorer som deltagernes køn, alder, uddannelsesniveau, ægteskabelig status og boligform og fandt, at spørgeskemaet fungerer på samme måde i de forskellige undergrupper. Endvidere undersøgte de pågældende fem faktorers indflydelse på henholdsvis BASIC-Q og MMSE og fandt, at de til sammen forklarede knap 8% af variationen i BASIC-Q mod godt 12% af variationen i MMSE. Generelt tilstræbes en så lav indflydelse som muligt fra sociodemografiske faktorer på spørgeskemaer og tests.

Implementering i København

På baggrund af afprøvningen konkluderer den kinesiske forskergruppe, at BASIC-Q udgør et pålideligt og let anvendeligt værktøj til vurdering af deltagernes kognitive funktionsniveau i befolkningsundersøgelser. I Danmark anvendes BASIC-Q indtil videre primært i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, hvor målet er, at omkring 1.500 medarbejdere ved udgangen af 2022 skal være uddannet i anvendelsen af spørgeskemaet. De foreløbige erfaringer tyder på, at BASIC-Q understøtter medarbejdernes arbejde med rettidig opsporing af kognitiv svækkelse blandt ældre borgere og at spørgeskemaet er let at anvende. BASIC-Q danner en skala fra 0 til 20 point med en lav score som indikation på kognitiv svækkelse. Det tager knap 5 minutter at gennemføre spørgeskemaet.