Dansk spørgeskema for kognitiv svækkelse afprøvet i Kina
Spørgeskemaet Brief Assessement of Impaired Cognition Questionnaire, der er bedre kendt under forkortelsen BASIC-Q, blev udviklet i forbindelse med den Nationale Demenshandlingsplan som et nyt værktøj til rettidig opsporing af kognitiv svækkelse og demens. BASIC-Q kombinerer tre typer af oplysninger: 1) spørgsmål til patienten selv om, hvordan hukommelsen fungerer i hverdagen, 2) orientering i tid og egne data, og 3) spørgsmål til en nær pårørende om, hvordan patienten fungerer sammenlignet med for et par år siden.
Over 2.000 deltagere
BASIC-Q blev primært afprøvet i 2019 på danske demensudredningsenheder, hvor spørgeskemaet viste sig velegnet til at skelne mellem raske kontrolpersoner og patienter med kognitiv svækkelse. I forbindelse med det primære valideringsstudie blev der udarbejdet en engelsk version af BASIC-Q. I starten af 2021 blev det engelske spørgeskema oversat til kinesisk af forskere ved Xiangya School of Public Health i Changsha i det centrale Kina og derefter tilbageoversat til engelsk for at sikre, at oversættelsen var præcis. I perioden marts til maj 2021 blev BASIC-Q afprøvet på 2.144 personer i alderen 60-95 år i provinshovedstaden Jinan i det østlige Kina. Ud over BASIC-Q gennemførte deltagerne også den kinesiske udgave af Mini-Mental State Examination (MMSE).
Det store datamateriale gav forskerne mulighed for at undersøge BASIC-Q’s strukturelle validitet ved hjælp af såkaldt faktoranalyse. Eksplorativ faktoranalyse baseret på den ene halvdel af deltagerne afslørede en tre-faktor struktur svarende til de tre typer af oplysninger (selvrapportering, orientering, spørgsmål til pårørende), som BASIC-Q indeholder. Tre-faktor strukturen blev bekræftet ved en efterfølgende konfirmativ faktoranalyse baseret på den anden halvdel af deltagerne.
Robuste måleegenskaber
BASIC-Q udviste en signifikant positiv korrelation med MMSE svarende til at de begge instrumenter belyser kognitiv status hos deltagerne. Den tidsmæssige stabilitet af BASIC-Q blev undersøgt ved at gentage spørgeskemaet for 129 deltagere med to ugers mellemrum. Der sås en såkaldt test-retest reliabilitet på 0,95, hvilket indikerer en høj grad af overensstemmelse mellem de to målinger.
Forskerne undersøgte den såkaldte målingsinvarians af BASIC-Q på tværs af faktorer som deltagernes køn, alder, uddannelsesniveau, ægteskabelig status og boligform og fandt, at spørgeskemaet fungerer på samme måde i de forskellige undergrupper. Endvidere undersøgte de pågældende fem faktorers indflydelse på henholdsvis BASIC-Q og MMSE og fandt, at de til sammen forklarede knap 8% af variationen i BASIC-Q mod godt 12% af variationen i MMSE. Generelt tilstræbes en så lav indflydelse som muligt fra sociodemografiske faktorer på spørgeskemaer og tests.
Implementering i København
På baggrund af afprøvningen konkluderer den kinesiske forskergruppe, at BASIC-Q udgør et pålideligt og let anvendeligt værktøj til vurdering af deltagernes kognitive funktionsniveau i befolkningsundersøgelser. I Danmark anvendes BASIC-Q indtil videre primært i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, hvor målet er, at omkring 1.500 medarbejdere ved udgangen af 2022 skal være uddannet i anvendelsen af spørgeskemaet. De foreløbige erfaringer tyder på, at BASIC-Q understøtter medarbejdernes arbejde med rettidig opsporing af kognitiv svækkelse blandt ældre borgere og at spørgeskemaet er let at anvende. BASIC-Q danner en skala fra 0 til 20 point med en lav score som indikation på kognitiv svækkelse. Det tager knap 5 minutter at gennemføre spørgeskemaet.