Christian Sandøe Musaeus modtager pris for sin forskning

Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Læge og ph.d. fra Nationalt Videnscenter for Demens, Christian Sandøe Musaeus, har modtaget Dansk Neurologisk Selskabs ’Ung Forskerpris’.
Christian Sandøe Musaeus
Læge og ph.d. fra Nationalt Videnscenter for Demens, Christian Sandøe Musaeus, har modtaget Dansk Neurologisk Selskabs ’Ung Forskerpris’.

Et af kriterierne for at modtage Dansk Neurologisk Selskabs ’Ung Forskerpris’ er, at man ”skal have udført neurologisk forskning af høj international kvalitet inden for et neurologisk kerneområde.” Det kriterium opfylder Christian Sandøe Musaeus til fulde.

Christian, der i dag er 33 år, startede på medicinstudiet som 20-årig. Da han var ca. midtvejs i studiet, blev han tilknyttet et forskningsprojekt i Nationalt Videnscenter for Demens. I forbindelse hermed tog han som bachelor-studerende til USA i et år, hvor han var med til at undersøge, om antiepileptisk medicin kan forbedre hjerneaktiviteten hos mennesker med demens.

Opholdet i USA kom til at præge hele Christians forskningskarriere. Efter uddannelsen i medicin var afsluttet, gik der ikke længe, før han begyndte på sit ph.d.-projekt i Nationalt Videnscenter for Demens. I foråret 2024 forsvarede han så sin afhandling Long-term outpatient ear-EEG monitoring for detection of epileptiform discharges in patients with Alzheimer's disease and Lewy body dementia.

I ph.d.-projektet undersøgte Christian, om mennesker med Alzheimers sygdom eller Lewy body demens har epileptisk aktivitet i hjernen, uden at de har deciderede anfald, som man ser hos patienter med epilepsi.

Hvor man normalt måler epileptisk aktivitet med en hætte med elektroder, som patienten skal have på under en 24-timers indlæggelse, har Christian brugt et nyt redskab til sine undersøgelser, nemlig øre-EEG (elektroencefalografi).

Øre-EEG’et, der er specielt lavet til den enkelte patients øre, skal ligesom elektrode-hætten også bæres i længere perioder, men er mindre indgribende for mennesker med demens, fordi de kan nøjes med at have de små elektroder i ørerne og ikke behøver at være indlagt, mens målingerne foretages.

Christians undersøgelser viste, at der især om natten var øget epileptisk aktivitet i hjernen hos mennesker med Alzheimers sygdom eller Lewy body demens. Disse resultater kan danne grundlag for videre forskning.

Der er blandt andet behov for yderligere undersøgelser af, hvordan de epileptiske aktiviteter påvirker patienterne. Vi ved for eksempel ikke, om epileptisk aktivitet påvirker hukommelsen negativt. Desuden er der behov for at undersøge, om patienter med meget epileptisk aktivitet kunne have gavn af behandling med antiepileptisk medicin.
Christian Sandøe Musaeus
Læge og ph.d.

I dag er Christian i gang med en introstilling i neurologi på Bispebjerg Hospital. I sin fritid forsker han hos Nationalt Videnscenter for Demens, hvor han blandt andet arbejder videre med at undersøge betydningen af de epileptiske aktiviteter i hjernen hos mennesker med Alzheimers sygdom eller Lewy body demens.

Det, der driver mig i min forskning, er håbet om at finde en behandling eller en anden måde at forbedre funktionen hos mennesker med en demenssygdom. Mit arbejde skal gerne ende med at komme patienterne til gavn – det er det, det hele handler om. Jeg er meget taknemmelig for og beæret over anerkendelsen fra Dansk Neurologisk Selskab.
Christian Sandøe Musaeus
Læge og ph.d.