Hvordan er tal og estimater beregnet?

Her på siden kan du læse, hvordan forekomsten af demens i Danmark er beregnet, og hvilke datakilder der indgår i beregningen.

Register for udvalgte kroniske sygdomme og svære psykiske lidelser (RUKS) præsenterer årlige estimater af antallet af personer i Danmark med en demensdiagnose. Estimaterne er baseret på en algoritme, der anvender data om oplysninger om sygdom ved indlæggelse eller anden kontakt i hospitalssektoren samt oplysninger om køb af medicin på recept. Du kan læse mere om RUKS på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Det vurderes, at langt fra alle med demens registreres i de nationale registre – hvilket den store forskel på estimater fra henholdsvis registre og befolkningsundersøgelser også viser. Det indikerer, at vi i Danmark har et betydeligt mørketal for demens i alle aldersgrupper.

Det estimerede antal personer på 65 år og derover med demens er baseret på Alzheimer Europes beregninger af poolede prævalensrater fra en lang række befolkningsundersøgelser, samt fremskrivninger af folketal for ældrebefolkningen fra Danmarks Statistik.

Fremskrivningerne er baseret på en antagelse om, at andelen af ældrebefolkningen, der udvikler demens, vil være konstant i de kommende årtier. Sagen kompliceres dog af, at danske registerstudier fra henholdsvis 2019 og 2021 rapporterer, at incidensrater for demens siden 00'erne er faldet med ca. 2% årligt. Ovenstående fremskrivninger tager ikke højde herfor.

De estimerede tal for personer under 65 år er baseret på tal fra en meta-analyse, der samler informationer fra en lang række lande, herunder Danmark.

Senest opdateret: