Højt forbrug af sundhedsydelser ved demens

Af Kasper Jørgensen
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Borgere med demens i Region Hovedstaden har flere kontakter til vagtlæge end borgere med andre kroniske sygdomme. Også antallet af forebyggelige indlæggelser er relativt højt. Det viser rapport fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region H.

Rapporten giver et detaljeret indblik i forekomst og udvikling af 15 almindelige kroniske sygdomme i Region Hovedstaden i perioden 2007 til 2012. Ud over demens drejer det sig om blandt andet slidgigt, rygsygdom, luftvejsallergi samt hyppig hovedpine eller migræne.

Borgere med demens er lige som borgere med andre kroniske sygdomme flittige brugere af kontakter til almen praksis. 70 % af de demente aflagde i 2012 mindst 10 besøg hos egen læge. Derimod havde borgere med demens relativt få konsultationer hos speciallæge.

Unødvendige indlæggelser?

Over halvdelen af borgere med demens i Region Hovedstaden havde i løbet af 2012 mindst én kontakt til vagtlæge, 29 % havde mindst ét skadestuebesøg og 38 % havde mindst én akut indlæggelse. En direkte sammenligning med andre kroniske sygdomsgrupper vanskeliggøres af, at data for de demente er begrænset til 65+ årige, mens data for de øvrige kroniske sygdomme dækker aldersspektret fra 16 år og opefter. Men selv når der tages højde herfor, er andelen af demente med kontakt til vagtlæge høj.

Såkaldt forebyggelige indlæggelser er kun opgjort for 65+ årige. Her ligger borgere med demens og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL; rygerlunger) i top, idet henholdsvis 15,5 % og 17 % havde mindst én indlæggelse som måske kunne have været undgået ved en mere proaktiv og målrettet indsats. 9,1 % af borgere med demens havde mindst én akut genindlæggelse i 2012. 

Direkte sundhedsomkostninger

Det regionale Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har endvidere opgjort omkostninger ved forbrug af sundhedsydelser for forskellige kroniske patientgrupper i 2012.

For en borger med demens lå de gennemsnitlige årlige omkostninger omkring 51.000 kr. fordelt på følgende poster:

  • praksissektor: 3.900 kr.
  • hospitalssektor somatik: 33.500 kr.
  • hospitalssektor psykiatri: 4.000 kr.
  • medicin: 9.700 kr.

For borgere i Region Hovedstaden lå de gennemsnitlige sundhedsomkostninger i 2012 på 19.300 kr., hvilket svarer til, at meromkostningerne forbundet med demens er knap 32.000 kr. årligt per person.

Ifølge forskningscenteret var 10.100 65+ årige borgere i Region Hovedstaden registreret med en demensdiagnose i 2013. De samlede direkte meromkostninger på sundhedsområdet forbundet med demens i Regionen kan således beregnes til at ligge i omegnen af 321 mio. kr.
 
Hvis der i stedet tages udgangspunkt i et estimat for antal demente baseret på prævalensrater fra befolkningsundersøgelser – knap 26.000 personer – løber de direkte sundhedsmæssige meromkostninger forbundet med demens i Regionen helt op omkring 820 mio. kr.