Smerter og delirium ved demens
Når en borger med demens oplever smerter eller får symptomer på delirium i forbindelse med fysisk sygdom eller medicinbivirkninger, kan det være svært for personen at sætte ord på, hvad der er galt. Det er derfor særligt vigtigt, at fagpersoner har kompetence til at observere og handle på ændringer i helbred, adfærd og trivsel.
Med udgangspunkt i udvalgt litteratur, eksisterende viden på området og praksiserfaring arbejdes der på kurset med muligheder for udvikling af praksisfeltet på de to områder smerter og delirium hos borgere med demens.
På kurset vil der være rig mulighed for at reflektere over egen praksis og udveksle erfaringer med andre fagprofessionelle fra hele landet.
Målgruppe
Kommunalt ansatte demenskonsulenter, sygeplejersker og assistenter.
Hvad får du ud af kurset?
- Du får indføring i den nyeste nationale og internationale forskning om smerter og delirium hos mennesker med demens.
- Du får viden om særlige observationspunkter af borgere med demens, som har smerter, og du bliver introduceret til redskaber, der kan anvendes til struktureret smerteregistrering.
- Du får viden om metoder til nonfarmakologisk afhjælpning af smerter.
- Du får kendskab til vigtige opmærksomhedspunkter, når borgere med demens er i medicinsk smertebehandling.
- Du får viden om sammenhængene mellem demens og delirium, risikofaktorer og udløsende årsager.
- Du får viden om, hvordan du systematisk kan forebygge, opspore, behandle og pleje borgere med demens, som har delirium. I den forbindelse introduceres du til, hvordan du kan arbejde systematisk med screening for delirium.
Undervisere
Helle Svenningsen
Helle Svenningsen er sygeplejerske, lektor og ph.d. ved VIA Sygeplejerskeuddannelsen. Helle forsker i delirium som følge af fysisk sygdom.
Tove Buk
Tove Buk er uddannet sygeplejerske i 1987 og har været uddannelseskonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens siden 2014. Hun har arbejdet med patienter med demens i over 20 år, været leder for demensafdeling i 9 år, demenskonsulent i 13 år og undervist i demens i 12 år. Tove Buk blev desuden Merkonom i Personaleudvikling i 2000 og uddannet voksenunderviser i 2012.
Elsebeth Glipstrup
Elsebeth Glipstrup er uddannet sygeplejerske, Master i pædagogisk udviklingsarbejde og uddannelseskonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens. Har som underviser særlige interesseområder indenfor formidling, kommunikation, organisationsudvikling, demens og delirium. Har igennem mange år arbejdet med ældre indlagt på sygehus. Elsebeth Glipstrup har været involveret i flere danske forskningsprojekter om delirium, forekomst, profylakse og behandling.