Sen pensionsalder knyttet til lavere demensrisiko

Af Kasper Jørgensen
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Kan udskydelse af tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet mindske risikoen for senere udvikling af demens? Eller er personer, der fra naturens hånd er mere robuste overfor demens, også mere tilbøjelige til at blive længere tid på arbejdsmarkedet? Foreløbige resultater fra en stor fransk undersøgelse viser en statistisk signifikant sammenhæng mellem tilbagetrækningsalder og risiko for demensudvikling. Analyserne tyder på, at udskydelse af pensionsalderen kan have en beskyttende effekt.

Studiet er baseret på helbreds- og forsikringsjournaler på mere end 429.000 selvstændige erhvervsdrivende i Frankrig, hvoraf flertallet var butiksejere eller håndværkere. Deltagerne var i gennemsnit 74 år og havde været pensioneret i gennemsnitligt 12 år. Den samlede forekomst af demens blandt deltagerne var 2,7 %, men risikoen for demens faldt med 3,2 % for hvert ekstra år man var blevet på arbejdsmarkedet (svarende til en hazard ratio for demens på 0,968 per år). Det vil sige, at en person, der gik på pension som 65-årig havde omkring 15 % lavere risiko for senere udvikling af demens, end én, der gik på pension som 60-årig.

For at udelukke muligheden af at begyndende mental svækkelse havde fået nogen til at gå på pension tidligt, gentog forskerne analyserne efter at have ekskluderet deltagere, der udviklede demens indenfor henholdsvis 5 år og 10 år efter pensionstidspunktet. Formålet var så at sige at afklare årsag-virkningsforholdet mellem tilbagetrækningsalder og demens. Men de ekstra analyser gav samme resultat, hvilket tyder på, at udskydelse af pensionsalderen har en selvstændig beskyttende effekt mod demens.

I en pressemeddelelse den 15. juli 2013 fra Alzheimer's Association International Conference (AAIC) i Boston, hvor studiet blev præsenteret, udtaler Carole Dufouil, der er en af forskerne bag undersøgelsen: "Vores data viser solid evidens for en signifikant nedsat risiko for udvikling af demens associeret med højere tilbagetrækningsalder i overensstemmelse med 'use it or loose it' hypotesen". "Vi var ikke overrasket over resultaterne, men over hvor robuste de var." Dufouil er tilknyttet Inserm, der er det nationale institut for sundhed og medicinsk forskning i Frankrig.

Som eksperter indenfor demensområdet har gjort opmærksom på, er det franske studie ikke uden metodemæssige svagheder. Registreringen af demens er baseret på diagnose- og lægemiddelregistre og ikke på en konkret klinisk vurdering af alle deltagere. Selvstændige erhvervsdrivende kan også siges at udgøre en selekteret gruppe, hvilket gør det vanskeligere at generalisere resultaterne til resten af ældrebefolkningen. Endvidere er studiet endnu ikke publiceret og har således ikke været igennem peer review.