Fysisk helbred og demens – et komplekst sygeplejefagligt felt

Sygepleje til mennesker med demens stiller særlige krav til personalets kompetencer. Online-kursus på fire moduler, der sætter fokus på opsporing og håndtering af fysiske problemer, ernæring og dysfagi, mund- og tandsundhed samt palliation.

Dette online-kursus er tilrettelagt som en samlet pak­ke med korte moduler á to timer fordelt på fire eftermiddage. Der er mulighed for at stille spørgsmål og kommen­tere via chatfunktionen.

Demenssygdom nedsætter den kognitive funktion, hvilket på forskellig vis påvirker personens mestringsevne og egen­omsorg. At yde sygepleje til mennesker med demenssygdom indeholder derfor komplekse og udfordrende opgaver. Men­nesker med demens kan fx have svært ved at give udtryk for og handle på problemer med deres almene helbredstilstand. Det stiller krav til det sundhedsfaglige personales kompeten­cer, så helbredsproblemer bliver identificeret i tide og obser­veret og håndteret på en hensigtsmæssig måde.

Mennesker med demens er også særlig følsomme over for visse lægemidler, får lettere infektioner, har sværere ved egen tandhygiejne og har også ofte dysfagi. Det er alle områder, der kan true sundheden.

Kurset sætter også fokus på den palliative indsats for mennesker med demens, hvor lindring og støtte til at trives og leve med svær og livstruende sygdom er alt­afgørende.

Modul 1: Opsporing og håndtering af fysiske helbredspro­blemer hos mennesker med demens (Elsebeth Glipstrup, uddannelseskonsulent, Nationalt Videnscenter for Demens)

Modul 2: Ernæringsproblemer og dysfagi (Annette Kjærs­gaard, privatpraktiserende ergoterapeutisk specialist og ph.d. inden for dysfagi)

Modul 3: Mund- og tandsundhed ved demens (Birita Ellefsen, tandlæge, ph.d., studielektor, Institut for odontologi og oral sundhed, AU)

Modul 4: Palliation og demens (Tove Buk, uddannelseskonsulent, Nationalt Videnscenter for Demens).

Målgruppe

Social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, demenskonsulenter og andre sundhedsfaglige medarbejdere med interesse for emnet.

Hvad får du ud af online-kurset? 

  • Du får indsigt i og forståelse for, at helbredsproblemer hos mennesker med demens er sværere at identificere, og du får inspiration til at kunne håndtere disse problemstillinger i din egen praksis.
  • Du får viden om, hvad der er god praksis, og hvad forskningen kan fortælle om forskellige fysiske helbredsproblemer hos mennesker med demens.
  • Du får forståelse for særlige sygeplejeudfordringer i forhold til infektioner, medicin, ernæring, dysfagi, tandsundhed og den palliative indsats for mennesker med demens.
KURSUSBESKRIVELSE
Fysisk helbred og demens – et komplekst sygeplejefagligt felt
PROGRAM
Fysisk helbred og demens – et komplekst sygeplejefagligt felt

Undervisere

Birita Ellefsen

Birita Ellefsen

Tandlæge, ph.d., studielektor, Institut for odontologi og oral sundhed, AU (ekstern)

Birita Ellefsen er forsker og underviser på Institut for odontologi og oral sundhed, AU. Hun har fokus på især ældre menneskers orale sundhed i relation til multimorbiditet og polyfarmaci.

Herunder ser hun på, hvilken påvirkning generelle helbredsfaktorer – især demenssygdomme, sundhedsadfærd og andre faktorer har på oral funktion, forebyggelse, behandlingsbehov og behandlingsmuligheder, og hvordan man kan bibeholde bedst mulig oral sundhed for forskellige grupper af ældre.

Vis mere
Annette Kjærsgaard

Annette Kjærsgaard

Ergoterapeutisk specialist med ph.d. inden for dysfagi og rehabilitering (ekstern)

Annette har mere end 30 års erfaring med udredning & behandling (klinisk, udvikling & forskning) af borgere med dysfagi, hvoraf hun i de 20 år har været ansat på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Annette har skrevet bogen ”Ansigt, mund og svælg”. Hun har de sidste tre år været privatpraktiserende ergoterapeut og ejer af Dysfagiklinikken – du kan læse mere om Annette på: www.annettekjaersgaard.dk.

Vis mere
image

Elsebeth Glipstrup

Uddannelseskonsulent

Elsebeth Glipstrup er uddannet sygeplejerske, Master i pædagogisk udviklingsarbejde og uddannelseskonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens. Har som underviser særlige interesseområder indenfor formidling, kommunikation, organisationsudvikling, demens og delirium. Har igennem mange år arbejdet med ældre indlagt på sygehus. Elsebeth Glipstrup har været involveret i flere danske forskningsprojekter om delirium, forekomst, profylakse og behandling.

Vis mere
Oprettet: