Strategisk kompetenceudvikling
Formålet med strategisk kompetenceudvikling er at sikre rammerne for udviklingen af medarbejdernes kompetencer.
Strategisk kompetenceudvikling tager afsæt i en analyse af:
- Hvad er vi allerede gode til, og hvad skal vi blive bedre til?
- Hvilke forudsætninger og kompetencer har medarbejderne, og hvilke kompetencer mangler vi set i lyset af nuværende og fremtidige udfordringer og mål?
- Hvilke metoder vi vil bruge til medarbejdernes kompetenceudvikling?
- Hvad vil kompetenceudviklingen kræve af lederne og resten af organisationen?
ABC Demens e-læring kan være en af metoderne i jeres strategiske kompetenceudvikling, der kan skabe en rød tråd mellem arbejdspladsens behov for løsning af opgaver og udviklingen af medarbejdernes kompetencer.
I det følgende kan du læse nogle eksempler på, hvordan ABC Demens e-læring kan bruges strategisk i kompetenceudviklingen af faglærte medarbejdere i kommuner og på hospitaler/sygehuse.
Kompetenceudviklingsplan for medarbejderne
Som strategi kan man vælge at lade e-læringen danne ramme om en kompetenceudviklingsplan for alle medarbejderne for at sikre, at de har samme vidensniveau. Kompetenceudviklingsplanen kan fx aftales til MUS-samtaler eller GRUS-møder og således være en synlig del af arbejdspladsens strategi.
E-læringen kan tages af medarbejderne alene, sammen med kolleger eller kombineres med tilstedeværelsesundervisning (blended learning).
En kompetenceudviklingsplan for alle nyansatte kan konkretiseres og visualiseres med et starthjul, der sikrer, at de får mulighed for at tage relevante e-læringskurser inden for det første år af deres ansættelse og dermed løbende opkvalificeres i forhold til opgaveløsningen.
Eksempel for medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem:

På et hospital/sygehus kan en lignende plan se sådan ud for sundhedspersonalet:

Emnebaseret kompetenceudvikling
ABC Demens e-læring kan også bruges til fordybelse i et område eller til at understøtte arbejdspladsens målsætninger og forandringsprocesser.
Har I fx et indsatsområde, der handler om at gøre omgivelserne på plejehjemmet mere demensvenlige, kan du sammen med medarbejdergruppen starte med at se modul 8 i ABC Demens – pleje og omsorg og herefter tale om idéer til, hvad der skal bevares eller ændres for at nå målet.
Et andet indsatsområde kan være at sikre, at medarbejderne bliver bedre til at forstå udfordrende adfærd hos borgere med demens. Her kan man vælge kun at tage afsæt i modul 1 i ABC Demens – udfordrende adfærd, der handler om årsager til adfærdsændringer, og eventuelt tale om en af casene i e-læringen. Det kan være med til at skabe refleksion over egen praksis og de borgere, som medarbejderne er optaget af.
Et tredje indsatsområde kan fx have fokus på at forebygge og behandle fysiske helbredsproblemer hos borgere eller patienter med demens. Til dette vil de sundhedsfaglige e-læringskurser om henholdsvis smerter, infektioner, delirium og medicin med tilhørende guides være en oplagt del af undervisningen.
Har du som leder det faglige ansvar for kompetenceudvikling, kan du finde inspiration til undervisningen her.
ABC Demens-underviser
Det kan også være en strategi at kompetenceudvikle medarbejdere til at blive ABC Demens-undervisere. Som ABC Demens-underviser har man viden og kompetencer til at kunne undervise og facilitere læring om demens til kolleger med afsæt i ABC Demens e-læring.
Formålet med at have ABC Demens-undervisere er at skabe en bæredygtig struktur for kompetenceudvikling i organisationen, der tager højde for løbende udskiftning af medarbejdere, og som kan understøtte ufaglærte og faglærte kollegers viden om demens og omsætning af denne viden til praksis – det gælder både i hjemmeplejen og på plejehjem.
Det kræver ledelsesmæssig opmærksomhed, opbakning og støtte før, under og efter kompetenceudviklingen af medarbejdere til ABC Demens-undervisere, hvis det skal implementeres med succes.
Før kompetenceudviklingen til ABC Demens-underviser er det afgørende, at ledelsen:
- identificerer, hvilken forandring der ønskes i opgaveløsningen
- identificerer, hvilke roller, forudsætninger og kompetencer medarbejderne allerede har, og hvilke der skal styrkes, for at de kan undervise i demens
- identificerer, hvad forandringen vil kræve af ledere og resten af organisationen
- afstemmer med medarbejderne, hvilken viden og kompetencer de har brug for for at kunne varetage opgaven som ABC Demens-underviser
- definerer en tydelig ramme for, hvem der gør hvad og hvornår efter kompetenceudviklingen
I forbindelse med kompetenceudviklingen er der behov for, at ledelsen følger op og støtter ABC Demens-underviserne i afprøvningsperioden og deltager i opfølgningsmøder, hvor muligheder og barrierer for implementering drøftes og håndteres.
Efter kompetenceudviklingen kræver det opbakning og støtte fra kolleger og ledelse til de nye arbejdsgange og opgaver, som funktionen som ABC Demens-underviser indebærer.
ABC Demens-undervisning kan foregå på flere niveauer afhængigt af, om underviseren skal kunne undervise i basal viden om demens eller facilitere læringsprocesser til fx borgerkonferencer. Kompetenceudviklingen planlægges ud fra det niveau, som ledelsen vurderer kan dække organisationens behov.
Læs mere om at blive ABC Demens-underviser her.