Onboarding
Undersøgelser viser, at god onboarding giver øget tilfredshed med jobbet, større engagement, lavere medarbejderomsætning og bedre performance.
Du kan bruge ABC Demens e-læringen som en del af både preboarding og onboarding.
Preboarding er aktiviteter, der sker i perioden fra ansættelseskontrakten er underskrevet til den første arbejdsdag, mens onboarding er alle de praktiske, personlige og relationelle aktiviteter, der finder sted fra første arbejdsdag og frem.
I både preboarding og onboarding er der blandt andet fokus på at skabe forståelse for de kompetencer, arbejdet kræver, men også for de kompetencer, der kan være behov for at styrke hos medarbejderen, så vedkommende føler sig kompetent til at udføre et godt stykke arbejde, der matcher arbejdspladsens forventninger.
Nye, faglærte medarbejdere
Når man ansætter faglært personale på hospitaler/sygehuse eller i kommuner, kan ABC Demens e-læring bruges i introduktionsprogrammet afhængigt af medarbejderens viden og kompetencer.
For nyansatte på hospitaler/sygehuse, der har brug for en hurtig indføring i demens, kan e-læringskurset ABC Demensvenligt sygehus være en god start. Kurset giver medarbejderen en hurtig introduktion til, hvordan det er at være patient, når man samtidig har demens eller på anden vis er kognitivt svækket.
For nyansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter på hospitaler/sygehuse kan det i stedet være en fordel at bruge e-læringskurset ABC Demens på hospital. Kurset giver medarbejderen en bred introduktion til demens og viden om de hyppigste demenssygdomme.
For nyansatte læger på hospitaler/sygehuse kan ABC Demens for hospitalslæger og ABC Demens for læger – udredning indgå i deres introduktionsprogram.
For nyansatte, der arbejder med støtte, pleje og omsorg til mennesker med demens, kan ABC Demens – pleje og omsorg indgå i introduktionsprogrammet. Hvis det bruges i preboardingen, kan der i velkomstbrevet indsættes et link til kurset sammen med en kort beskrivelse af den værdi, det vil give både medarbejderen og arbejdspladsen, at e-læringen er gennemført inden første arbejdsdag.
Alternativt kan medarbejderen tage e-læringen i introduktionsperioden, enten alene eller sammen med en kollega, og drøfte tilgangen og praksis hos jer.
I onboardingen kan man drøfte, om e-læringen har givet anledning til spørgsmål, nysgerrighed og motivation for at lære mere om et bestemt område, og hvilke overvejelser, medarbejderen har vedrørende de borgere eller patienter, som vedkommende skal hjælpe.
Nye, ufaglærte medarbejdere
Mange steder i ældreplejen udgør nye, ufaglærte medarbejdere en stadig større personalegruppe, som har behov for hurtigt at få kompetencer, så de kan yde omsorg og støtte til borgere med demens.
At støtte og hjælpe mennesker med demens kræver særlig viden og kompetencer. Undersøgelser viser, at nye, ufaglærte medarbejdere netop efterlyser kompetencer og indsigt i demensområdet, så de føler sig bedre klædt på til omsorgsarbejdet og får en oplevelse af at lykkes med deres opgaver og at bidrage til borgernes trivsel.
Nationalt Videnscenter for Demens har derfor lavet e-læringskurset ABC Demens – ny i demensplejen, der giver grundlæggende viden om demens og indsigt i metoder og redskaber, der styrker samarbejdet med borgere med demens.
ABC Demens – ny i demensplejen kan bruges i preboardingen, fx ved at indsætte et link i velkomstbrevet til den nye medarbejder med en opfordring til at tage e-læringen inden den første vagt, så vedkommende får gode forudsætninger for at komme godt fra start. På den første arbejdsdag kan I sammen drøfte, om e-læringen har givet anledning til spørgsmål, og hvilke overvejelser medarbejderen har vedrørende de borgere, som vedkommende skal hjælpe.
ABC Demens – ny i demensplejen kan også indgå i onboardingen, hvor flere nye, ufaglærte medarbejdere laver den sammen eller sammen med en faglært kollega, så de har mulighed for at stille spørgsmål og reflektere over, hvordan de kan bruge deres viden fra e-læringen i praksis.