’ABC Demens – ny i demensplejen’ til elever i hjemmeplejen
Sådan har vi grebet det an
Som praktikvejleder inviterede jeg eleverne til et møde, hvor vi så e-læringen ABC Demens – ny i demensplejen sammen på storskærm og besvarede spørgsmålene i plenum, efterhånden som de blev stillet i e-læringen. Vi satte også e-læringen på pause, når det, de så, gav anledning til refleksion. Især filmene gav anledning til gode refleksioner.
Jeg faciliterede mødet, der varede omkring en time.
Vigtige erfaringer
Erfaringen med afprøvningen af ABC Demens – ny i demensplejen viser, at e-læringskurset kan bruges i praktikperioden som et fagligt emne på de møder, hvor eleverne alligevel samles. Det havde stor værdi for deres læring at se e-læringen sammen, så jeg kunne besvare deres spørgsmål, sparre med dem, og så de kunne dele deres erfaringer med hinanden.
Eleverne selv gjorde sig også den erfaring, at det har en stor værdi at se e-læringen sammen, fordi de igennem dialogen får større bevidsthed om fx deres måde at kommunikere på, når de er sammen med borgere med demens.
Det var godt at se e-læringen i plenum. Man får god debat og samtaler om kropssprog og sin måde at kommunikere på.
- social- og sundhedsassistentelev.
Selvom eleverne havde glæde af at se e-læringen i plenum, overvejer jeg muligheden af at indsætte et link til e-læringen i deres velkomstbrev og bede dem om at tage kurset, inden de starter. I brevet ville jeg også stille nogle spørgsmål, som de kunne besvare til forventningssamtalen, når de starter i praktikken, fx: ’Var der noget, der overraskede dig? Hvad fik du ud af tage e-læringen? Har det givet anledning til nogle spørgsmål?’
Udbyttet
E-læringen var lærerig og nem at gå til for eleverne, som allerede i deres første praktik i ældreplejen vil møde mange borgere med demens eller en demenslignende problematik.
E-læringen var lærerig for eleverne. De var meget engagererede og kom med mange eksempler på deres egne erfaringer.
- praktikvejleder.
Eleverne selv vurderede, at e-læringen giver mulighed for at forstå og hjælpe borgere med demens. De fremhævede blandt andet, at det var lærerigt at få viden om betydningen af livshistorien som redskab til at skabe god kontakt til borgerne.
Jeg synes, at hvis man er ny, så er det især det med livshistorien, der er godt at vide, når man skal møde borgere med demens for første gang. Så ved man, hvordan man kan starte med at få en god relation.
- social- og sundhedsassistentelev.
E-læringen gav også anledning til refleksion over deres tilgang i mødet med borgere med demens og vigtigheden af at sætte sig i borgerens sted.
Eleverne vurderede desuden, at det vil give størst udbytte at se e-læringen i starten af uddannelsen, fordi de bliver klogere på, hvordan de skal håndtere borgere med demens.