Mennesker med demens
(Den Nationale Demenshandlingsplan 2025)
Citatet om Jens afspejler det værdisæt, der skal ligge til grund for den måde, vi møder mennesker med demens på. Vi skal tage udgangspunkt i mennesket bag sygdommen og møde dem med en anerkendende tilgang.
Mennesker med demens er forskellige. Det gælder både med hensyn til diagnose, alder, køn, personlighed, livserfaringer, uddannelse og ressourcer. Derfor skal de mødes ud fra en individuel tilgang med tilpasset støtte og hjælp, så deres hverdagsliv kan fungere tilfredsstillende.
Særlige målgrupper
Yngre personer med demens og ældre med etnisk minoritetsbaggrund kræver en særlig opmærksomhed og indsats for, at det skal lykkes at give dem en kvalificeret støtte og rehabiliterende indsats.
Yngre personer med demens
De fleste demenssygdomme rammer mennesker i 65-årsalderen og opefter, men også yngre mennesker kan få demens. Demenssygdomme er relativt sjældne blandt yngre, men konsekvenserne af at blive syg i en ung alder er ofte særligt alvorlige, blandt andet fordi man på det tidspunkt kan have hjemmeboende børn og stadig være aktiv på arbejdsmarkedet.
Der er særlige lovgivningsmæssige udfordringer og muligheder, du som fagperson skal være opmærksom på, når du skal formidle viden om mennesker med demens’ muligheder for støtte i forbindelse med deres deltagelse i Værktøjskassens foredrag, kurser eller samtalegrupper. Ligeledes er relationen og forholdet til familie og forandringer i selvforståelsen og identiteten et særligt opmærksomhedspunkt, da yngre med demens ofte vil opleve store tab og forandringer i deres familie-, arbejde- og fritidsliv.
Læs mere her om yngre med demens her
Ældre med etnisk minoritetsbaggrund og demens
Antallet af ældre med demens blandt etniske minoriteter i Danmark forventes at syvdobles frem mod 2050. Det er en markant større stigning end den fordobling af antallet af personer med demens, som forventes i den danske befolkning generelt.
Men ældre fra etniske minoriteter søger ofte først hjælp sent i sygdomsforløbet, hvilket er med til at udelukke dem fra relevant medicinsk behandling, psykosocial støtte og rehabilitering. Der er således langt færre ældre med etnisk minoritetsbaggrund, der får en formel demensdiagnose, får udskrevet demensmedicin eller bor på plejehjem sammenlignet med gruppen af etnisk danske ældre.
Som fagperson er derfor et opmærksomhedspunkt, hvordan Værktøjskassen kan bidrage til at inddrage, rådgive og støtte mennesker med demens og anden etnicitet samt deres familier.
Læs mere om ældre med etnisk minoritetsbaggrund og demens her.