Over tusinde yngre danskere kan lide af udiagnosticeret demens

Af Kasper Jørgensen og Rebekka Falsing
Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Leder du efter de nyeste tal, kan du finde dem her.
Forekomsten af demens blandt personer under 65 år er formentlig mere udbredt end tidligere antaget. Ifølge resultater fra internationale befolkningsundersøgelser er der formentlig omkring 4.200 danskere med tidligt indsættende demens, hvilket er væsentligt flere end det registrerede antal.
Midaldrende par kigger ud over havet
Ca. 58 ud af 100.000 mennesker i aldersgruppen lider af en demenssygdom. Foto: Colourbox

Der er globalt et væsentligt mørketal for tidligt indsættende demens i aldersgruppen 30-64 år, viser ny, international forskning, hvor også danske undersøgelser indgår.

Selv om størstedelen af mennesker, som rammes af demens, er ældre end 65 år, sker det også, at mennesker under denne alder rammes. 2.900 danskere under 65 år er diagnosticeret med en demenssygdom.

Tager man prævalensestimatet fra den nye undersøgelse og kombinerer med tal fra Danmarks Statistik, når man frem til, at der i aktuelt i Danmark vil være i omegnen af 4.200 mennesker under 65 år med en demenssygdom. Det giver et mørketal på 1.300 mennesker.

Alarmerende tal
Det, mener centerleder på Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, bør tages dybt alvorligt.

”Denne undersøgelse understreger, at selv om demens er langt hyppigst hos ældre mennesker, er forekomsten hos yngre mennesker alarmerende. Ikke mindst fordi demens i denne aldersgruppe ofte har helt andre og uoverskuelige sociale konsekvenser,” understreger hun.

Det nye studium har opgjort antallet af de kendte ”klassiske” demenssygdomme i de yngre aldersklasser, men der er flere sygdomme at tage hensyn til end det.

”I netop denne aldersgruppe er der en del, der rammes af følger efter eksempelvis infektioner eller kræft i hjernen eller følger af alvorlige hovedtraumer. Derfor er antallet af yngre som lever med kognitiv svækkelse eller demens endnu  større, end det nye studium viser,” mener Gunhild Waldemar.

Største meta-analyse til dato
Man har hidtil haft en forholdsvis sparsom viden om forekomsten af den tidligt indsættende demens, men det har den internationale forskergruppe bag nærværende studium, The Young-Onset Dementia Epidemiology Study Group, nu forbedret.

På baggrund af en gennemgang af den foreliggende forskning, har de identificeret 95 befolkningsundersøgelser fra 1990-2020, som omhandler forekomsten af tidligt indsættende demens.

Forskerne foretog en analyse af resultaterne på tværs af 74 af studierne, en såkaldt meta-analyse, med henblik på at estimere forekomsten af demens i 5-års aldersgrupper fra 30-års alderen op til 64-års alderen.

Der indgik knap 2,8 millioner deltagere i de 74 studier, hvilket gør meta-analysen til den hidtil største af slagsen. Resultaterne præsenteres i form af såkaldte aldersstandardiserede prævalensestimater for henholdsvis Europa, USA og på globalt plan.

Overraskende ligelig kønsfordeling
Resultaterne indikerer, udover mørketallet, at tidligt indsættende demens er relativt sjælden sammenlignet med demens efter 65-års alderen, der forekommer ca. 20 gange så hyppigt. Resultaterne tyder også på, at forekomsten af tidligt indsættende demens er nogenlunde den samme i Europa, Amerika, Asien og Australien (data vedrørende Afrika er sparsomme).

Det ser endvidere ud til at forekomsten af tidligt indsættende demens har en nogenlunde ligelig kønsfordeling – modsat forekomsten af sent indsættende demens, hvor der ses en overvægt af kvinder.

Med hensyn til fordelingen af specifikke demenssygdomme er Alzheimers sygdom tilsyneladende langt den hyppigste – også i aldersgruppen 30-64 år. Forskerne estimerer, at ca. 41 ud af 100.000 personer i aldersgruppen har Alzheimer, ca. 15 har vaskulær demens og kun ca. to har frontotemporal demens. Fordelingen kan virke overraskende i betragtning af, at tidligere studier har fundet en relativt høj andel med frontotemporal demens.